Ústní hygiena: Praktické tipy, jak zlepšit péči o svůj chrup

Základní principy ústní hygieny nejsou složité, je však důležité vědět, co a jak. Pár jednoduchých kroků vám pomůže ke zdravějšímu a krásnějšímu úsměvu. Potřebovat ale budete více než jen kartáček a pastu.

Čištění zubů

Nezbytným základem kvalitní ústní hygieny je čištění zubů dvakrát denně, a to po dobu alespoň dvou minut. Dopřejte si ale klidně i více času – důležité je, aby zuby byly opravdu čisté.

Co se týče zubního kartáčku, ideální je ten měkký, který je šetrný a neporušuje ochrannou vrstvu skloviny. S kvalitním sonickým zubním kartáčkem zvládnete čištění zubů efektivněji. Díky vibracím účinně odstraňuje plak, sonické čištění je přitom mnohem jednodušší než s klasickým kartáčkem a je navíc vhodné i pro zuby s odhalenými krčky.

Výběr zubní pasty však může být složitější – nabízí se různé varianty, vybírejte dle složení a potřeb svého chrupu. A pokud stále váháte, poraďte se se svým zubařem.

Základy kvalitní ústní hygieny

Kromě kartáčku by vám doma neměly chybět ani mezizubní kartáčky. Ty stačí používat jednou denně. S jejich pomocí vyčistíte i místa, kam se běžný kartáček nedostane. Dlouhá vlákna se totiž dostanou i do kritických míst a mezer mezi zuby – předejdete tak vzniku zubního kamene a kazů.

Využívat lze i zubní nit, ta se dostane i do nejmenších skulinek. Pro svěží dech pak na závěr použijte ústní vodu. Ta navíc dokáže snížit počet bakterií v ústech a podpořit zdraví zubů.

TIP: Pro péči o zuby je důležitá nejen důslednost a pravidelnost, ale také správný postup. Přečtěte si více o správné technice čištění zubů.

Prevence jako základ

Kromě správného čištění je dobré vyhýbat se sladkým a kyselým nápojům. Ty narušují zubní sklovinu, proto byste je neměli pít pravidelně. Škodlivé mohou být i sladké potraviny – vždy je důležité zuby dobře vyčistit. V každém případě nepodceňujte pravidelné prohlídky u zubaře a dentální hygienu. Právě ty vám pomohou dosáhnout zdravých zubů a případně i vylepšit ústní hygienu na perfektní úroveň.

Díky dodržování základních principů a pravidelným návštěvám zubního lékaře si zajistíte zdravé a krásné zuby na celý život. Prevence je vždy jednodušší než případná léčba.

Zdroj obrázku: New Africa – stock.adobe.com