Tip pro milovníky vína – vyzkoušejte vína gruzínská, z e-shopu KOLCHIDA!

Také patříte k milovníkům dobrého vína? Já rozhodně ano – samozřejmě mám nejraději naše regionální vína, moravská, mám i svá oblíbená vinařství… Což ale neznamená, že se ráda neseznamuji také s mnoha novinkami. S chutí ochutnám vína zahraniční, dokonce jedno z mých nejoblíbenějších vín je z Portugalska… A věřte, mnohá zahraniční vína jsou chuťově zcela odlišná, zajímavá, netypická. A stojí za vyzkoušení! Ve svém následujícím článku vám právě zahraniční vína chci představit i doporučit. Nedávno jsem se totiž seznámila s paní majitelkou e-shopu Kolchida – www.kolchida.cz, který se zaměřuje na dovoz vín gruzínských. Mimochodem, už jste o gruzínských vínech slyšeli? Jsou vyhlášená, chuťově jedinečná! Určitě doporučuji právě gruzínská vína ochutnat a seznámit se s nimi blíž!
Mrkněte na výše uvedený e-shop, zmínit musím, že cenově se gruzínská vína pohybují ve stejných relacích, jako vína česká.
Inspirujte se i mou recenzí!

Vína a celá kultura kolem nich jsou nesmírně poutavé a věřte, stále je v tomto směru co objevovat a s čím se seznamovat. Chuťově jsou vína diametrálně odlišná – zejména tedy, pokud píšu o srovnání například vín našich, českých, s těmi zahraničními.

Mnoho zemí po celém světě jsou výrobou vína známé, vyhlášené – jistě si hned vybavíte například Francii, Itálii, Portugalsko… Nicméně, je jedna země, která je produkcí vína věhlasná – Gruzie!
Už jste o gruzínských vínech slyšeli?

V Gruzii se vinná réva pěstuje v mnoha oblastech a zajímavostí bezesporu také je, že některá vína se zde vyrábí dle zcela specifické, tradiční metody. Tou je kvašení vína ve speciální nádobě, která se nazývá „qvevri“. Mimochodem, touto metodou se víno v Gruzii údajně vyrábělo už dávno, v době 6 až 10 tis. let př.n.l.

Víno vyrobeno metodou qvevri je výjimečné zejména chutí. Chuťově je velmi plné, intenzivní, příjemné. Mimo to, nevyužívají se zde ani obvyklé konzervanty, které jsou ve vínech běžné.

Já ochutnala víno Saperavi qvevri, jak píšu, chuťově je možná trochu nezvyklé, je rozhodně velmi jiné, než vína, která běžně znáte. Fermantaci zde provádí přírodní kvasinky ze slupek hroznů.
Víno má sytě červenou barvu, téměř až černou na první pohled.

Mě velmi oslovilo – vřele jej doporučuji vyzkoušet. Jsem si jistá, že své příznivce si zaručeně najde a jistě osloví i znalce vín!

Gruzínská vína jsou mimo těch vyrobeny dle metody v nádobě qvevri i klasická, bílá, červená, liší se v množství cukru i v obsahu alkoholu.

E-shop Kolchida nabízí pestrou škálu gruzínských vín – vyberete si tu vína jak červená, bíla, tak i šumivá, nebo zmiňovaná qvevri vína.

Za sebe mohu napsat, že mi nejvíce pak chutnala vína suchá bílá. Obecně mám tento typ vín nejraději, jsou svěží, dobře se pijí. U gruzínských vín oceníte i nádherná, plná aroma – opět netypická pro česká vína.

Pro milovníky červených vín pak doporučuji ochutnat víno Mukuzani – taktéž suché.
Vynikající jsou pak i červená sladká vína.

Mým favoritem pak bylo víno Tsolikauri, suché, aromatické, vynikající!

Určitě vás pak bude zajímat, v jakých cenových relacích se gruzínská vína pohybují. Mile mě překvapilo, že ceny se pohybují zhruba ve stejných hladinách, jako u vín z českých vinařství.
I proto vřele doporučuji právě gruzínská vína vyzkoušet – rozhodně nejsou „jenom pro znalce“ – pochutná si na nich opravdu každý! Věřím, že si je oblíbíte – jsou zajímavým zpestřením a jistě s takovými víny uděláte dojem i pokud je podáte třeba návštěvě. :)

A mimochodem – netradiční vína, jako jsou ta gruzínská a právě i kvevri víno, mohou být i hezkým tipem na nevšední dárek – pro kohokoliv!
Na e-shopu www.kolchida.cz si vyberete – a doporučuji vyzkoušet i qvevri vína!

Po předchozí domluvě je pak i možné si vína vyzvednout přímo v Brně.

ODKAZ: KOLCHIDA / web, e-shop
ODKAZ: KOLCHIDA / facebook
ODKAZ: KOLCHIDA / instagram