Rozhovor: Radovan Knap, majitel optiky Fénix – mýty & fakta na téma vyšetření zraku i metod slibujících odstranění dioptrií pomocí „domácího cvičení“

Jak vám zde často píšu, zrak je náš nejcennější smysl a je důležité o něj patřičně pečovat, docházet na pravidelné preventivní prohlídky… Mimo to, pokud se už objeví jakýkoliv problém s kvalitou vidění, nebo nás postihne nemoc zraku, je nutné to řešit – a to na těch správných místech. Kam si zajít odborně změřit zrak a kde zjistí eventuelní potřebu dioptrií? Je měření zraku u optometristy v optice kvalitní se spolehlivými výsledky? A naopak, kdy jít určitě k očnímu lékaři? Na to i na mnohem více jsem se zeptala v rozhovoru pana Radovana Knapa z kroměřížské optiky Fénix. Mimo to, bavili jsme se i o metodách, které kolují nyní internetem a které slibují odstranění dioptrií pomocí „domácího cvičení“. Může něco takového fungovat? Opravdu ne – a proč se dozvíte ve zmiňovaném rozhovoru. Poslechněte si jej – stojí to za to!

Kdo obtíže s kvalitou vidění řeší, nebo případně, koho už trápí i nějaké závažnější zrakové problémy tak ví, jak je toto nepříjemné. Zrak je nesmírně důležitý, skutečně je to náš nejcennější smysl a jeho postih ve všech směrech může být velmi negativním zásahem do kvality života.

Proto, o zrak pečujte, a to i když vás třeba zatím žádné problémy netrápí. Prevence je totiž důležitá, ne-li zcela zásadní.

Mnoho lidí ovšem i v dnešní době stále neví, nebo nemá ty správné a úplné informace, kam a jak často na preventivní prohlídky zraku chodit. Obecně je málo rozšířené, že optometristé v optikách mají na měření zraku vysoce odborné vzdělání a hlavně, disponují zde také špičkovými přístroji, které ani u očních lékařů často nejsou.

Optometrista váš zrak dokáže změřit, zjistí eventuelní potřebu dioptrií, umí odhalit i různé oční vady, nemoci. Ale s onemocněním zraku je pak už nutné jít k lékaři, ten nastaví léčbu, předepíše medikaci.

Toto téma vám ovšem blíže vysvětlí pan Radovan Knap, majitel optiky Fénix, se kterým jsem natočila další zajímavý rozhovor.
Mimo to, rozhovor se týká i metod, které jsou nyní poměrně rozšířené a kolují internetem – týkají se možnosti snížení, nebo dokonce i odstranění potřeby dioptrií, a to díky „domácímu cvičení zraku“.
Proč se těmto metodám vyhnout? A proč rozhodně zrak nesvěřovat do péče těm, kdo nemají ve svém oboru odbornost, atestace a vzdělání?

Rozhovor mám pro vás ve formě videa, můžete si ho poslechnout:

Optiku Fénix najdete v Kroměříži na adrese Riegrovo náměstí 179 / Dům Vogl.

ODKAZ: OPTIKA FÉNIX / web
ODKAZ: OPTIKA FÉNIX / facebook
ODKAZ: OPTIKA FÉNIX / instagram