Rozhovor: Hanka Šormová, hračkářství TAKARO

Brněnské hračkářství se zážitkem TAKARO jsem vám zde již představila – je koncepcí zcela jiné, než obvyklé hračkárny. Dětem nabízí kreativní a smysluplné hračky, které rozvíjí jejich fantazii, tvořivost a dovednosti, mimo to, děti si mohou v kamenné prodejně hračkářství TAKARO hračky i vyzkoušet, seznámit se s nimi. Dnes mám pro vás rozhovor s majitelkou hračkářství, paní Hankou Šormovou, která spolu s partnerem TAKARO založila. 
Hračky z hračkářství TAKARO jsou i skvělým tipem na vánoční dárky, mimochodem, při nákupu jak na eshopu www.takaro.cz, tak i v kamenné prodejně, můžete využít můj slevový kód salacova11 s 11 % slevou na nezlevněný sortiment, vyjma značek DomDom, NoulyToys a Utukutu. Kód platí do konce roku!  

  1. Dobrý den, Hanko, spolu s partnerem jste založili hračkářství TAKARO – co vás vlastně dovedlo k tomu jít profesně touto cestou?
    Ta cesta k netradičnímu hračkářství se zážitkem byla delší. Oba jsme nějakou dobu podnikali, ale v odlišných oborech (odpadní hospodářství a copywriting). Po narození prvního syna jsme ale chtěli tvořit něco společně a vznikl Tuláčkův svět, vlastní značka hraček pro zvídavé děti. Bohužel (anebo bohudík?) jeho načasování nebylo nejšťastnější – trefili jsme se přímo do podzimního lockdownu 2020.V ten podzim jsme tak nějak spadli do virálního projektu Darujeme české Vánoce, kde jsme pomáhali zlatým českým ručičkám být vidět i přes zavřené vánoční trhy. Nu a v lednu nám bylo líto skončit s navázanými kontakty a celou tou pozitivní atmosférou. Navíc řada českých hraček se nám moc líbila, chtěli bychom je pro naše děti. A tak v únoru krátce po porodu druhého syna jsme založili

    e-shop TAKARO, kde jsme začali nabízet hračky českých tvůrců. Přes léto pak vznikla naše brněnská hračkárna.

  1. Jak sama dobře vím, Vaše hračkářství je zcela jiné – koncepcí i nabídkou – než běžně zažité hračkárny. Prozradíte nám, co přesně nabízíte a proč právě tento sortiment?
    Jak už jsem naznačila, v naší nabídce najdete výhradně hračky od lokálních tvůrců. Chceme tím mimo jiné podpořit i tuzemskou ekonomiku, která v posledních letech dostává značně na frak.
    Nabízíme deskové hry, dřevěné hračky, kreativní sady, papírenské zboží a taky knížky. Milujeme knihy, vydáváme vlastní a rádi podporujeme i méně známé autory, pokud nám jejich knížky dávají smysl – mají pro děti přesah. Něčím je obohatí.

  1. Pro jak staré děti nabízíte hračky?
    Největší část sortimentu je zaměřena na děti od cca 2 do 8 let. Nicméně s tím jak postupně sami rosteme, rozšiřujeme i nabídku. Takže nově u nás rodiče najdou už i pár kousků pro cca ty roční děti (houpačky, první stavebnice, vkládačky). A máme i pár knih a deskovek pro dospělé. Například bestsellery Velkou obědovou a svačinkovou bichli.

  1. Na děti a potažmo samozřejmě hlavně na rodiče, je v dnešní době obrovský tlak velkých firem nabízejících hračky prostřednictvím reklam. Myslíte, že děti, zejména ty starší, stále baví i tyto kreativní a „jiné“ hračky?
    Ano, poslední roky se společnost stala poněkud konzumní. A není tomu pouze v hračkách. Není se čemu divit, ten reklamní tlak před Vánoci je obrovský. Protože my úplně konzumu nefandíme, zaměřili jsme se na dvojí typ hraček. Ty první mají potenciál vydržet i několik generací – jedná se převážně o dřevěné hračky českých tvůrců. 

    Ty druhé jsou pak kreativního ražení. Myslíme si totiž, že kreativita je důležitá lidská vlastnost pro to, aby člověk obstál ten tlak neustále se dynamicky měnícího prostředí. Navíc je prokázáno, že kreativita lidí s věkem bohužel prudce klesá – z cca 98 na 2 % lidské populace. Tak pojďme s tím něco dělat třeba právě pomocí kreativních sad. Možná se budete divit, ale asi i díky lockdownu (zavřeným školám) zažívá hračkářský segment boom v deskovkách a právě kreativních sadách. Co taky za dlouhých zimních večerů doma dělat, že?

  1. Podle čeho zařazujete hračky do sortimentu Vašeho hračkářství – co jsou pro Vás ta rozhodující kritéria?
    Máme jich několik. Především zkoumáme původ hračky. Chceme výhradně lokální, protože moc nefandíme vození hraček přes půl světa, když u nás máme tak šikovné tvůrce. Dále musí být bezpečné, tj. splňovat opatření dané zákony EU. Bohužel díky tomu jsme jich už pár museli odmítnout. 

    A v neposlední řadě se musí jednat o hračky s přesahem. Tj. tyto hračky by měly děti k něčemu vést, nějak je rozvíjet, například v jemné motorice, v logickém uvažování, v kreativitě, anebo i nějakém školním předmětu (máme hračky zaměřené na matematiku, český jazyk, ale i třeba zeměpis či přírodopis).

  1. Jak vím, děti si mohou ve Vašem hračkářství hračky i vyzkoušet – které? Jak to přesně funguje?
    Ano, koncept naší brněnské hračkárny jsme postavili na trošku odlišném konceptu, než asi rodiče běžně znají. Tím, že jsme sami rodiče, chceme vědět, že nekoupíme další lapač prachu do bytu. Zejména u těch dražších hraček je škoda, pokud po Vánocích/narozeninách zůstanou ležet někde v koutě. 

    Proto máme v hračkárně na Provazníkové 35 zřízené dva koutky (anglicky občas používáme pojem point), kde si děti mohou vše doslova osahat a pohrát si. Jeden point je deskohrátkový a druhý pak kreativní. V tom prvním na děti čekají zejména dražší dřevěné hračky, jako je například zvukostrom, houpačky, balanční prkna, autíčko Finger Car, trojúhelník Pikler či nádherná dřevěná stavebnice Urbix. V druhém point se děti kreativně vyřádí a vyzkouší třeba méně známou techniku pískování obrázků.

  1. Máte i svou vlastní značku knížek a tvořivých setů „Tuláčkův svět“ – o co přesně jde?
    Máme, tou vlastně naše poznávání světa hraček započalo. Jak jsem naznačila výše, Tuláčkův svět vznikl s cílem rozvíjet v dětech kreativitu a zvídavost. Ve dvou letech je 98 % dětí kreativních, ale v 25 letech už jen pouhá 2 % lidí, což nás mrzí. Proto naše vědomostní sety s magnetickými mapami obsahují hry, kde si pravidla děti dotváří. Volná hra a možnost chybovat je totiž základem pro rozvoj kritického myšlení a tvořivosti. 

    Aby se děti v naše světě neztratily, vše jsme zaobalily do pohádkových příběhů s hlavními hrdiny lvíčkem Tuláčkem a děvčátkem Hanekou. O nich vyšly už dvě knihy, které mají taky skrytý naučný přesah. Možná i díky tomu se dostaly na stránky Forbesu či si je chválí jak ve školkách, tak školách.

     

    Všemi produkty se prolíná cestování, neboť to je naše vášeň s partnerem. Sami rádi poznáváme nové kultury a jak to chodí jinde na světě. Člověka to nesmírně obohatí a začne si vážit toho, co má doma.

  1. Obecně, jaké hračky jsou ve Vašem hračkářství vůbec nejoblíbenější?
    To se těžko určuje. Dost záleží na věku dítka, které k nám s rodiči přijde. U těch nejmladších jsou to ale jednoznačně dřevěné kuličkodráhy a duhy všeho druhu. Starší děti si často odnáší podlahové puzzle se silnicí a k tomu autíčko Finger Car, které se řídí jediným prstem a napomáhá tak třeba koordinaci ruka-oko. 

    Nejstarší děti zamíří neomylně do kreativní části obchodu a pískují o sto šest. Případně se v křeslech začtou do knížek určené pro jejich věkovou kategorii. Aktuálně hodně doporučuji dobrodružný historický román Mucošci.

  1. Plánujete nějaké novinky – hračky, knihy, třeba i pod vlastní značkou Tuláčkův svět?
    Určitě. My nějak nedokážeme odpočívat a vypnout příval myšlenek na další nápady. :D Příští rok bychom konečně rádi dokončili karetní hru na podporu prečtenářské gramotnosti. Druhou novinku jen naznačím, protože na ní teprve začínáme pracovat – pracovní název je „sešítky vědomostí i zábavy“. Chtěli bychom je na různá dětmi oblíbená témata, kterými jsou například dinosauři, vesmír či cestování. Vše další necháme vyplynout. Ty nejlepší nápady přicházejí často nahodile a spontánně, jako byla ostatně celá naše hračkárna a podzimní soutěž Takariáda. Nu třeba se i zadaří a otevřeme další pobočku v Praze. Ohlasy by byly.

  1. Sama jste maminkou dvou dětí, jaké hračky mají právě Vaše děti nejoblíbenější?
    Mám zatím hodně malé děti – 10 měsíců a 2,5 roku. Ten mladší ještě moc na hračkách nelpí, vystačí si s čímkoliv šustivým a chrastivým. Starší má teď období bagrů a jeřábů. Proto jsme mu pořídili podlahová puzzle na skládání silnic. K Vánocům dostane duhy a taky Duháčky, aby natrénoval barvičky a první počítání zábavnou hrou. A samozřejmě knížky, Tuláčka znám tam a zpět, tak zkusíme teď nějaké zaměřené právě na bagry. :D

  1. A na závěr, prozraďte nám, proč název „TAKARO“? :)
    Náš nápad na vlastní rodinu a jednou společný projekt se zrodil na dovolené na Novém Zélandu. Celkově nám tato země učarovala. Proto když jsme hledali zajímavý název pro naše hračkářství zabrousili jsme i do maorštiny, jazyka původního obyvatelstva NZ. 

    TAKARO po přeložení do češtiny znamená „hrát si“. A o tom to u nás přesně je. Děláme rodiny sehranější! Tráví společně více času nad nějakou smysluplnou hrou.

Děkuji Vám za rozhovor, ať se Vám daří!

Kamennou prodejnu Takaro najdete v Brně na ulici Provazníkova 35, nakupovat můžete také přes eshop, viz odkaz níže.

ODKAZ: TAKARO / web, eshop
ODKAZ: TAKARO / facebook
ODKAZ: TAKARO / instagram