Reportáž: světová premiéra opery Here I am, Orlando / Ľubica Čekovská

Brněnské Janáčkovo divadlo zažilo 14. června výjimečný večer – konala se zde totiž světová premiéra nové opery slovenské autorky Ľubici Čekovské – Here I am, Orlando. Večer to byl očekávaný a v mnoha ohledech speciální. Uznávaná slovenská skladatelka Ľubica Čekovská totiž toto dílo napsala přímo na objednání, pro soubor Janáčkovy opery NdB.
Bylo mi velkou ctí, že jsem mohla na premiéře být a zažít tu kouzelnou atmosféru, plnou emocí, nadšení a vzdání pocty. Ano, závěrečné „standing ovation“ jasně doložily, že publikum bylo nadšené, okouzlené a dojaté…
Opera byla i mimořádným vyvrcholením operní sezóny Janáčkova divadla. 

Víc v mé následující reportáži…

Mohu zcela upřímně napsat, že na datum 14. června, na večerní představení opery Here I am, Orlando, jsem se nesmírně těšila. Z mnoha důvodů! Opera Here I am, Orlando, měla mít svou premiéru, byla jsem velmi zvědavá, jak celé pojetí, hudební zpracování i scéna budou vypadat. Téma opery, které slovenská skladatelka Ľubica Čekovská založila na motivech fascinujícího románu anglické spisovatelky Virginie Woolf / Orlando – je poměrně hluboké, náročné i snové. Každý z diváků si jej může navnímat i lehce dle sebe, své fantazie.

Jak jsem zmínila, opera Here I am, Orlando vznikla přímo pro soubor Janáčkovy opery NdB, a to i v rámci Roku české hudby 2023 / 2024, kdy divadlo obecně podporuje vznik nový děl určených přímo pro brněnský soubor.

Autorkou hudby je respektovaná slovenská skladatelka Ľubica Čekovská – ta je mimochodem uznávanou autorkou v operním žánru, její poslední operu Imresario premiéroval i věhlasný Bregenz fesival.
Autorkou libreta je pak Viktorie Knotková.
Hudebního nastudování se ujal budoucí šéfdirigent Janáčkovy opery NdB Robert Kružík, sborový part nastudoval Martin Buchta.

Tématem opery je velmi osobní zpověď Orlanda, nebo Orlandy?
Je tato postava mužem, nebo ženou? A je živá, nebo i mrtvá?
Právě tenká hranice mezi výše zmíněným, hledání vlastní identity a hlavně, předsudky společnosti, stigmata a potřeba označit vše přesně stanovenými pojmy… to jsou hlavní dějová schémata, která se prolínají touto operou.
Tím hlavním uvědoměním, které z dějového pojetí plyne, je důležitost svobody a pocitu osobního štěstí a naplnění.
Ač se příběh odehrává v době dávno minulé, jsou tato témata velmi aktuální i pro současný svět.

Část dějství se prolíná v soudní síni, kde se rozhoduje, zda je Orlando muž, nebo žena. Vracíme se ale i v čase, do mnoha etap Orladnova života, jsme u zlomových milníků, které tak vlivně změnily jeho další osud.

A moje malé, osobní hodnocení závěrem. Já byla unešená zejména z hudby, která byla v mnoha pasážích doslova snová, pohádková. Přenesla mě do jiné doby, vtáhla do dějství.
Zážitek! Děkuji, že jsem mohla být u tak krásné chvíle, jakou byla tato světová premiéra.

Janáčkovo divadlo pak operu Here I am, Orlando uvede v dalších termínech, v září, v říjnu, v prosinci a v lednu roku 2025.
Více informací a vstupenky: ZDE.

POZOR! Mám pro vás slevový kód COOLBRNO23, který je na 15 % slevu na vstupné, platí na nezlevněné vstupné a pouze na operní představení. Netýká se také Silvestru a speciálních akcí. Kód platí do 31. 12. 2024.
Kód platí jak při nákupu vstupenek online, tak i přímo na pokladně divadla – stačí jej sdělit.
Foto: NdB / Marek Olbrzymek

ODKAZ: JANÁČKOVO DIVADLO / OPERA – web
ODKAZ: JANÁČKOVO DIVADLO / OPERA – facebook
ODKAZ: JANÁČKOVO DIVADLO / OPERA – instagram