Recept: low-carb chleba
Nedávno jsem na Instagramu @coolbrnoblog sdílela ve stories, jak peču low-carb chleba a spoustu z vás mi psalo o recept, tak tady je! V režimu low-carb se stravuji už poměrně dlouho, zjistila jsem, že mi to vyhovuje, člověk má mnohem víc energie, není tak unavený a je to i skvělá cesta pro hubnutí. V režimu low-carb nejíte potraviny s obsahem sacharidů, tedy i pečivo. To ovšem v jídelníčku dost chybí, zvláště na snídaně. Ovšem – vynikající low-carb pečivo si můžete sami upéct, je to jednoduché a chutná skvěle! Tak zkuste třeba právě tento chleba, je vynikající!
Věřím, že jste již o low-carb stravování slyšeli, je to poměrně velký trend současné doby. V tomto režimu nejíte potraviny s obsahem sacharidů, nebo jen ty, které sacharidů obsahují opravdu minimum. Do jídelníčku tedy nepatří těstoviny, rýže, brambory, pečivo, sladkosti a většina druhů ovoce. Existují ale potraviny, kterými lze některé věci nahradit – místo cukru můžete sladit třeba čekankovým sirupem, brambory nahradíte batáty, těstoviny třeba těmi z rostliny konjac, mouku můžete používat mandlovou, kokosovou a pečivo si také můžete připravit. ;)
A právě recept na low-carb chleba pro vás dnes mám! Není to přímo můj recept, mám ho od kamarádky, ale je vyzkoušený a sama potvrzuji, že tento chleba chutná zatím nejlíp – z low carb pečiva, které jsem zkoušela. Takže, jak na to?
Na větší chleba – viz můj na fotkách, budete potřebovat:
- jeden a půl šálku mandlové mouky
- 2 pol. lžíce mletého lněného semínka
- 2 pol. lžíce mletého slunečnicového semínka
- 2 pol. lžíce mletého chia semínka
- 4 pol. lžíce psyllia
- 2 čajové lžičky suchého droždí
- 1 čaj. lžičku soli
- 4 pol. lžíce olivového oleje
- 2 pol. lžíce vody
- 4 čajové lžičky kmínu
- 4 vejce
- 1 šálek zakysané smetany, nebo řeckého jogurtu
Chleba se peče ve formě, já použila hřbet, formu jsem před pečením vymazala olivovým olejem, aby šel chleba dobře vyklopit.
V míse smícháte všechny suché ingredience, pak přidáte ty mokré, vše dobře promícháte. Pak necháte 5-10 minut stát.
Těsto nalejete do formy, můžete posypat kmínem, nebo vašimi oblíbenými semínky.
Pečete na cca 180°, cca 50 minut. Je dobré kontrolovat špejlí, zda je těsto uvnitř upečené. Po upečení chleba vyklopíte.
Po dvou – třech dnech, pokud nespotřebujete, je lepší uchovávat v lednici.
Ať vám chutná! ;)