Proč je tolik oblíbené sci-fi mezi knižními žánry

Když vstoupil do našich životů internet, někteří předpovídali konec knížek, protože lidé budou dávat přednost získávání informací on-line. Zatím to ale nevypadá, že by knižní průmysl měl nouzi o čtenáře. Vydávají se stále nové knihy, na trhu se objevují noví autoři, kteří si získávají čtenáře na svou stranu. Platí to i pro české prostředí, v němž najdete celou řadu nadějných spisovatelů.

Sci-fi ve zkratce

Na pultech kamenných knihkupectví či v katalozích těch internetových jsou k dispozici spousty knih všech možnýchžánrů. Mezi nimi vedou sci-fi knihy a fantasy. Ve svých námětech obsahují zajímavý svět moderních technologií, mezigalaktické lety vesmírem, nové světy, případně alternativní historie.

Mnohé knihy jsou velmi realistické, založené na vědeckých faktech. Základem takového díla je vždy nosný příběh. U sci-fi díla může spisovatel popustit uzdu své fantazii, a tím uchvátit čtenáře. Sci-fi je mezi nimi oblíbené zejména proto, že se ve skutečnosti jedná o pohádku pro dospělé, případně young adult čtenáře.

Kdo položil základy sci-fi žánru

Kořeny fantazijního žánru je možné hledat už u eposu o Gilgamešovi, jenž pochází ze 2. tisíciletí př. n. l. Ovšem zakladatelem vědeckotechnického žánru je francouzský spisovatel Jules Verne. V českém prostředí je jím Karel Pleskač, jenž na konci 19. století napsal román Život na měsíci, nebo Jakub Arbes a jeho román Svatý Xaverius, případně Svatopluk Čech s dvojicí románů o panu Broučkovi a jeho výletech na Měsíc a do 15. století.

Kdo je František Kotleta

Také moderní sci-fi knižní tvorba má své významné autory. Mezi nimi vyniká Leoš Kyša alias František Kotleta. Tento bývalý novinář je jedním ze členů Českého klubu skeptiků Sisyfos. Námětem jeho aktivit v tomto klubu je paranormální výzva. Pod pseudonymem píše hlavně akční sci-fi a fantasy knihy.

Svým dílem se jako František Kotleta v rámci české sci-fi a fantasy zařadil mezi absolutní špičku, a není proto divu, že je mezi čtenáři velmi oblíbeným autorem. Zároveň ho velmi často najdeme na prvních příčkách v seznamech nejprodávanějších knih v České republice. Ačkoliv mnozí považují Kotletovy knihy za brak, tak v každém případě se jedná o čtivé romány, o které je mezi čtenáři mimořádný zájem.

Hustej nářez

První román, který Leoš Kyša vydal, byl Hustej nářez (2010) ze série Bratrstvo krve, který vypráví o vyvolených, jež se živí lidskou krví. Hlavní postavou je několikasetletý upír Jan Bezzemek a jeho rodina. Kniha je plná nesmrtelných upírů s mimozemským původem, proti nimž musí ústřední postava bojovat. Příběh je syrový a krvavý, nechybí střílení, výbuchy, granáty, vojáci, teroristé, gejzíry krve a hromady mrtvol stejně jako sarkasmus, nadsázka a vtip. Kniha není pro citlivé duše čtenářek romantických románů Rosamunde Pilcherové. Kdo se chce ale odreagovat u řádně akčního příběhu, tak Hustej nářez je přesně kniha pro něho.

Akční romány s prvky fantasy

V podobném duchu jako první Kotletův román jsou i jeho další knihy. Velmi často autor píše vícedílné příběhy Perunova krev, inspirován staroslovanskou mytologií. I kniha Hustej nářez se dočkala pokračování Fakt hustej nářez (2012) a Mega hustej nářez (2013). Čtenářům autor nabídl i soubor povídek Příliš dlouhá swingers party (2014). V roce 2015 vyšla novela Vlci, která je prequelem trilogie Bratrstvo krve. Román Poslední tango v Havaněbyl vydán v roce 2018. Jak je patrné, je Leoš Kyša alias František Kotleta poměrně plodným autorem.

Dílo spisovatele Františka Kotlety vychází jako klasické knihy v papírové formě stejně jako e-knihy nebo audioknihy. Každý čtenář si tak může vybrat to, co mu pro konzumaci knižního díla nejvíce vyhovuje.

Zdroj obrázku: Alena Ozerova / Shutterstock.com