Přidejte se k dárcům krve!

Už jste se někdy zamýšleli nad otázkou darování krve? Možná se ptám zcela zbytečně a k pravidelným dárcům krve už dlouho patříte… Ale, budu psát nyní více k vám, k těm, kdo tuto zkušenost nemáte. A třeba nad něčím takovým uvažujete, nebo uvažovat začnete. Možná i díky následujícím řádkům…
Já sama nad dárcovstvím krve přemýšlela dlouho… Ale stále nepřišlo to pravé odhodlání, impulz… Až mě nedávno oslovilo Trasfúzní a tkáňové oddělení Fakultní nemocnice Brno s tím, zda bych o možnosti darovat krev nedala vědět i vám, sledujícím. 
Samozřejmě jsem souhlasila, ale v tu chvíli jsem věděla, že se sama dárcem krve musím stát. 
Přidejte se ke mně, darujte krev. Dárců není nikdy dost!
Více o dárcovství, mé zkušenosti i o tom, proč krev darovat…v mém článku.

Dokázat myslet na ostatní lidi a chtít bezištně pomoci. Myslím, že právě to by mělo patřit k dobrým charakterovým vlastnostem každého člověka. Protože taková ta soudržnost společnosti, ohleduplnost, empatie…se alespoň dle mého vlastního pocitu trochu z lidí vytrácí…

A je to škoda, protože nikdy sami nevíte, kdy budete potřebovat pomoc druhých. A až taková pomoc přijde, budete za ni rádi a vděční.

Mezi možnosti, jak se do užitečné pomoci zapojit, je dárcovství krve. Možná s něčím takovým máte zkušenost a patříte k pravidelným a mnohaletým dárcům. Nebo naopak nad něčím takovým uvažujete, ale nevíte, co vás čeká a jak takový odběr krve probíhá…

Upřímně, já sama nad dárcovstvím krve uvažovala dlouho. Několik lidí v mém okolí krev darovalo, ale já stále nenacházela ten impulz, kdy jít krev darovat. Dnes už vím, že čekat na „impuls“ je hloupost.
Darování krve je procesem, který vám zabere totiž jen chvíli, nebolí, nic vás nestojí – jen chvíli času. Ovšem, ten pocit, že vaše krev někomu pomůže, vám ten „ztracený čas“ jistě vynahradí.

Nedávno mě oslovilo Transfúzní a tkáňové oddělení Fakultní nemocnice Brno, abych o možnosti darovat krev dala vědět i vám, sledujícím…
S čímž jsem samozřejmě souhlasila, ovšem považovala jsem za nutné, abych s darováním krve měla sama i svou zkušenost.

Proto, stala jsem se konečně sama dárcem – poprvé – a vím, že ne naposledy.

Víte, že dárců krve je obecně nedostatek? Navíc v aktuální letní sezóně i pravidelní dárci jezdí na dovolené, navíc je zvýšený výskyt klíšťat, což dárce krve z možnosti krev darovat na nějakou dobu omezuje.

Mimo to, léto bohužel s sebou přináší i více úrazů, více nešťastných událostí… Více se tedy operuje – a je větší potřeba krve.

Zkrátka, být v registru dárců krve by mělo patřit k těm vašim rozhodnutím, na která budete vždy hrdí.

Kdo krev darovat může, nemůže… samozřejmě existují určitá pravidla, dle kterých mezi dárce můžete, nebo nemůžete vstoupit. Věřte, že tato pravidla se během posledních let lehce změnila, nicméně – přikládám grafiku, kde se dočtete více a mimo to, veškeré informace o tom, kdo může a nemůže krev darovat, se dozvíte také na webu zde: www.fnbrno.cz/darcovstvi-krve/k1570

A jak samotný celý proces dárcovství krve probíhá?

Samotnou mě překvapilo, že časově to není vůbec nic náročného – počítejte tak s hodinou a půl.

Po příchodu do Transfúzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno (které je jen pár kroků od parkoviště), se registrujete, vyplníte dotazník a je vám přiděleno vaše unikátní číslo, se kterým celý proces absolvujete. Nikde se tedy dále nezmiňuje vaše jméno, nebo dokonce rodné číslo. Nicméně – v systému oddělení je číslo s vaší osobou samozřejmě spárováno.

Poté jdete na první odběr malého vzorečku krve, který se hned posílá k rozboru.

Poté se můžete občerstvit – jsou pro vás připraveny nápoje i něco k jídlu a cca po 15 minutách jdete na konzultaci s pověřeným pracovníkem – ten zhodnotí, zda krev darovat můžete. Při darování krve je vždy na prvním místě zdraví a bezpečí dárce – tedy vás.

Posuzuje se váš krevní obraz, důležité je množství hemoglobinu, červených a bílých krvinek a destiček. Ze vzorku se ale nezjišťuje například krevní skupina…

Pověřený pracovník vám také změří tlak, pokud je pak vše v pořádku, postupujete dále coby vhodný dárce přímo na odběr darované krve.

Odebírá se všem stejně, tedy 450ml.
Opět jsem byla překvapena, jak je odběr časově rychlý – trvá cca 5 – 7 minut. Vidíte, já měla za to, že takový odběr zabere třeba i hodinu…

Důležitá informace – odběr nebolí. A nebolí ani samotný vpich jehly. Pracují zde opravdu velmi šikovné a zkušené sestřičky, nemusíte se vůbec ničeho bát.

Během odběru vás personál kontroluje – zda je vše v pořádku, jak se cítíte, atd… Po odběru si podržíte místo vpichu, dostanete razítko do své průkazky dárce krve, žetonky na občerstvení, stravenku, kterou můžete uplatnit a odcházíte domů. V rámci darování krve neplatíte ani parkovné.

Jak často krev darovat – opět se dozvíte na tomto webu www.fnbrno.cz/darcovstvi-krve/k1570, kde se můžete registrovat i pro svůj další odběr.
Důležité – prvodárci se registrovat nemusí!

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně darování krve se můžete obrátit na email tto-darcekrve@fnbrno.cz nebo na bezplatnou linku 800 900 097.

Darujte krev, nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat – vy, někdo blízký ve vašem okolí, nebo i cizí člověk, kterému vaše krev třeba zachrání život.

ODKAZ: INFORMACE K DAROVÁNÍ KRVE / web

ODKAZ: DÁRCE KRVE FN BRNO / facebook
ODKAZ: DÁRCE KRVE FB BRNO / instagram

ODKAZ: FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO / facebook
ODKAZ: FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO / instagram