Představuji: Obrazy s duší & arteterapie – Pavla Nováková

Věřili byste, že malování obrazu je nesmírně příjemná a uklidňující činnost, zábava, která může být i jistou cestou relaxace, k psychické pohodě? A pozor, rozhodně není nutné se vnímat tak, že na to „nemáte talent“. :) Já nedávno právě arteterapii vyzkoušela, v ateliéru brněnské umělkyně Pavly Novákové. Pavla je autorkou, malířkou nádherných obrazů, které vám také představím – jsou to osobitá díla, plná emocí, která – pokud se vám líbí – si můžete samozřejmě koupit. Ovšem, Pavla nabízí také workshopy a kurzy malování a zmiňovanou arteterapii, kterou bych vám ze svého vlastního zážitku vřele doporučila. Je to úžasná zkušenost, která vám možná upraví i vnímání sebe samotných… ;) Čtěte dál…

Na sepsání tohoto článku jsem se opravdu těšila, protože – zážitek, který jsem získala, byl pro mě nesmírně zajímavý, přínosný, zkrátka – ráda na něj vzpomínám. A moc ráda se o tuto svou zkušenost podělím také s vámi.

Když mě malířka Pavla Nováková oslovila ke vzájemné spolupráci, v první řadě jsem myslela, že ji představím jako autorku, která maluje krásné obrazy – ty si můžete prohlédnout jak přímo u ní v ateliéru (najdete ho v Žebětíně na adrese Pod kopcem 1), nebo na webu, který funguje zároveň i jako eshop.

Ovšem, Pavla mi také nabídla, zda si u ní v ateliéru nechci namalovat obraz. Upřímně, tato nabídka mě z počátku pobavila – nemám totiž absolutně žádné umělecké vlohy v tomto ohledu, výtvarná výchova mi ve škole nikdy nešla… Ale musím přiznat, že jsem si vždy přála, abych měla toto kreativní nadání, miluji různé tvořivé činnosti, jsou pro mě úžasnou relaxací.

Pavle jsem tedy napsala, že k ní do ateliéru ráda přijdu, ale že malovat opravdu neumím… Dostala jsem odpověď, že to přece vůbec nevadí – malování je přece pro každého a kdo určuje, co je „hezké a co ne“? Musela jsem jí dát za pravdu a na možnost namalování obrazu jsem tedy kývla. :)

Napíšu vám pár vět nejdřív o Pavle a jejích „Obrazech s duší“. Pavla je sama autorkou, malířkou a malování se věnuje už pár let. Maluje nádherné obrazy, obvykle abstraktní, které vyjadřují její rozpoložení, náladu, stav mysli…ale i to, pro koho je daný obraz určený, či do jakých prostor.

Pavla má neuvěřitelně sensitivní vnímání a cítění, dokáže se – ač to zní možná až neuvěřitelně – „napojit“ na druhého člověka, jeho osobnost – a podle toho dokáže obraz vytvořit.

Její obrazy mají z mého vnímání velikou hloubku, atmosféru, příběh a také, duši. I proto svou tvorbu Pavla nazývá „OBRAZY S DUŠÍ„.

Obrazy Pavly Novákové si samozřejmě můžete také koupit – vybrat si je lze jak osobně, přímo v ateliéru v Žebětíně, tak i na eshopu, ovšem nejlepší je vždy domluvit si osobní schůzku, obrazy si prohlédnout, vybírat…

Mimo obrazy pak Pavla tvoří také originální a stylové bytové doplňky jako věšáky, zrcadla…

Pavla také maluje obrazy podle přání lidí – je možné obraz ladit do určitých barev, či stylu.

Mimo obrazy pak Pavla tvoří, zdobí a vyrábí celou řadu nádherných věcí, dekoračních předmětů – třeba krabičky na kapesníčky, šperkovnice, vázy… Jsou tu jedinečná umělecká díla, na které opravdu jen tak někde nenarazíte. :)

Zajímavostí je, že Pavla do své tvorby a obrazů zapojuje i zajímavé materiály, kromě například komponentů Swarovski a třpytek, tak především přírodní drahé kameny, kmeny, dřevo…

Jak jsem zmínila v úvodu, Pavla nabízí rovněž i workshopy a kurzy malování a také arteterapii – je to skvělá forma relaxace, uvolnění, cesta k psychické pohodě a rovnováze… Máte možnost strávit jedinečný den v ateliéru, vyzkoušíte si, jaké to je malovat obraz na velké plátno, barvami… A navíc, odnesete si s sebou domů svůj vlastní, jedinečný obraz.

U Pavly jsem si svůj vlastní obraz zkusila namalovat i já – a jak píšu, byla to ve všech ohledech dokonalá zkušenost! Přiznám se, že nejdřív jsem měla obavy – nevěděla jsem, co malovat, jak na to, jaké štětce zvolit, jakou techniku, barvy… Důležité je, nemít strach – a začít malovat. Nějak, jakkoliv. Uvidíte, že po chvilce se uvolníte a půjde to opravdu samo.

A co víc, budete se u toho cítit skvěle! Jako by s každým tahem štětcem ze mě odcházel stres, napětí… Malování je opravdu úžasnou formou relaxace, jejímž prostřednictvím ze sebe můžete uvolnit nálady, pocity…to vše přenesete do svého obrazu. Dokud to nezkusíte, asi se tomu těžko věří. Přiznám se, že já předsudky měla také – ale je to skvělé!

Pavla je v rámci arteterapie i vaším „terapeutem“ – během malování si povídáte, Pavla je nesmírně příjemný a empatický člověk, plný energie a věřím, že vám v její společnosti bude stejně dobře, jako mně. :)

O arteterapii s Pavlou vám určitě ještě napíšu, mám pro vás i rozhovor, který zveřejním. Pokud vás už nyní cokoliv zajímá, mrkněte k Pavle na web, viz odkaz níže – bude zde vypisovat nové termíny na arteterapii, ovšem můžete se domluvit i na termínu individuálním.

Pavlu můžete kontaktovat buď telefonicky na čísle +420 724 670 514, nebo mailem: info@pavlaa.cz

Ateliér Pavly Novákové najdete v Žebětíně, na adrese Pod kopcem 1.

ODKAZ: OBRAZY S DUŠÍ & ARTETERAPIE / web, eshop
ODKAZ: OBRAZY S DUŠÍ & ARTETERAPIE / facebook
ODKAZ: OBRAZY S DUŠÍ & ARTETERAPIE / instagram