Pozvánka do kouzelného vinařství Sonberk

Věřím, že vinařství Sonberk, které se nachází opravdu jen kousek od Brna, u obce Popice, všichni dobře znáte – a rádi sem i jezdíte. Právě toto vinařství se právem řadí mezi ta nejkrásnější na jižní Moravě. Už jen samotné umístění, s dokonalým výhledem na Pavlovské vrchy a Novomlýnskou nádrž dělá z tohoto vinařství ojedinělé místo, které je oblíbeným výletním cílem. Vládne tu dokonalý klid, pohoda, můžete posedět se sklenkou výborného vína na zdejší terase a užijete si moc příjemný čas…. Do vinařství Sonberk se můžete zastavit kdykoliv v otevírací době – a to bez nutnosti předchozí rezervace! Hosté jsou zde vítání každý den, od neděle do čtvrtka vždy od 10. do 18. hodiny, v pátek a v sobotu (v rámci letní otevírací doby) od 10. do 20. hodiny.
Novinkou zde pak je také možnost rezervace vybavených piknikových košů! Zapůjčí vám tu i piknikovou deku, sednete si u vinic, dáte si dobré víno, pochutiny od regionálních dodavatelů… Nově si tu pak lze také zarezervovat veřejnou degustaci vín s prohlídkou vinařství!
Rezervace piknikových košů i degustací přes e-shop https://www.sonberk.cz/cs/e-shop.
Pozvánkou do vinařství Sonberk vám bude i můj článek, inspirujte se! 

I za sebe mohu upřímně napsat, že neznám snad příjemnější vinařství se svou zcela tak charakteristickou atmosférou, jakým je právě Sonberk. Kdo tu kdy byl, jistě si toto kouzelné místo také hned zamiloval, protože jak píšu, už jen ty výhledy do okolí, na Novomlýnskou nádrž, klid a pohoda…to vše jen tak někde nenajdete.

Sonberk je vinařstvím, které obklopují vlastní vinice v mnoha hektarech. Řádky vinné révy vidíte i z vyhlídkové terasy vinařství – a je půvabné, jak vinařství díky dozrávajícímu vínu mění svou tvář i během sezóny.
Co se pak odrůd vinné révy týká, zaměřují se zde primárně na vína suchá bíla – na ryzlink, tramín a pálavu.

Víno se na Sonberku také kompletně zpracovává a vyrábí, a to ve dvou řadách.
„Stříbrná řada“ zahrnuje zejména svěží, lehčí vína z mladých vinohradů.

Naopak řada „Velký Sonberk“, to jsou vína určená i ke zrání, k archivaci, vína zrají jak v nerezových tancích, tak i v dřevěných sudech.

Vína zrají v prostorách sklepu přímo na Sonberku, kde jsou umístěny zmiňované nerezové tanky i dřevěné sudy.

Za svá vína dostalo vinařství Sonberk již celou řadu ocenění – mnohé tituly i diplomy uvidíte přímo i v interiéru vinařství.

Zmínit ovšem musím ocenění nejprestižnější, a to titul „Nejlepší suché bílé aromatické víno“ za Pálavu, ročník 2015.
Tento titul vinařství získalo v roce 2017 v rámci soutěže Decanter World Wine Awards, což je jedna z nejuznávanějších vinařských soutěží na světě. 
Mimochodem, z této soutěže Sonberk pak získal i řadu dalších ocenění.

Pokud byste se rádi s vinařstvím Sonberk blíže seznámili, zajímá vás, jak se zde vyrábí, v jakých prostorách a jakými procesy – pak určitě můžete využít zmiňované novinky, kterou je možnost zakoupení vstupenky na veřejné degustace.

Termíny a časy těchto veřejných degustací najdete na e-shopu (https://www.sonberk.cz/cs/e-shop/vstupenky).
V rámci této veřejné degustace si prohlédnete prostory vinařství i okolí a samozřejmě ochutnáte také vína – celkem 5 vzorků.

Další novinkou, kterou jsem nastínila v úvodu, je možnost rezervace piknikových košů – opět na e-shopu (https://www.sonberk.cz/cs/e-shop/piknik)
Stačí si jen vybrat, o který typ piknikového koše máte zájem (koše obsahují různá vína i různé pochutiny – z produkcí lokálních dodavatelů, v nabídce jsou 4 typy piknikových košů).

Opět si zvolíte termín a čas, kdy si koš vyzvednete, k němu vám zde rádi zapůjčí také deku.

Piknik si můžete udělat třeba hned u vinic, pokocháte se výhledem a užijete si výjimečné odpoledne.

Vinařství Sonberk je oblíbeným výletním cílem – a samozřejmě hlavně nyní, o prázdninách. Proto – důležitá informace pro vás, zastavit se sem můžete kdykoliv v otevírací době, bez nutnosti předchozí rezervace!
Hosté jsou zde vítání každý den, od neděle do čtvrtka vždy od 10. do 18. hodiny, v pátek a v sobotu od 10. do 20. hodiny.

Nejkrásnější vinařství na jižní Moravě? Za mě jednoznačně právě Sonberk! Zajeďte si sem, stojí to za to!

Vinařství Sonberk najdete u obce Popice, jen kousek od Hustopečí.

ODKAZ: VINAŘSTVÍ SONBERK / web
ODKAZ: VINAŘSTVÍ SONBERK / e-shop

ODKAZ: VINAŘSTVÍ SONBERK / facebook
ODKAZ: VINAŘSTVÍ SONBERK / instagram