Podzim na zahradě

Podzim přináší do zahrady nádherné změny. Listí stromů a keřů se začíná barvit a pokrývá zem a mění se tak koberec různých odstínů oranžové, červené a hnědé. Tato doba roku je jedinečnou příležitostí k pozorování přírodních cyklů a k plánování práce, která je klíčová pro příští úspěšnou sezónu. V tomto článku se podíváme na několik důležitých aspektů spojených se zahradou a podzimem.

Co je nezbytně nutné připravit?

Úklid zahrady a péče o trávník

Podzimní úklid zahrady je nezbytný k tomu, aby udržel její krásu a zdraví. Odstranění spadaného listí a odumřelých rostlin je prvním krokem. Listí může být kompostováno nebo použito jako mulč pro zimu. Pokud máte stromy, je podzim také vhodným časem na prořezávání, kdy můžete odstranit nemocné nebo zlomené větve. Jestliže jste vlastníkem zahradního jezírka, je vhodné také tento zazimovat. Ať už se jedná o jezírkovou techniku nebo vyčištění od spadaného listí pomocí tzv. skimmeru. A zde si můžete přečíst článek o jeho zapojení.

Trávník také potřebuje péči v podzimním období. Poslední sečení trávy by mělo být provedeno, když tráva přestane aktivně růst. Dále je důležité provést hnojení trávníku, abyste zajistili jeho růst na jaře. Trávník může být také provzdušněn, což zlepší průnik vzduchu a vody ke kořenům.

Sklizeň plodů, výsadba jarních cibulovin, nových rostlin a přesazování rostlin stávajících

Pokud máte ovocné stromy nebo zeleninovou zahradu, podzim je časem sklizně. Ovoce a zelenina by měly být sklizena před prvními mrazy. Některé druhy ovoce, jako jsou jablka a hrušky, mohou být uloženy a skladovány na zimu. Zeleninu lze také konzervovat nebo zmrazit pro pozdější použití.

Podzim je ideální k výsadbě jarních cibulovin, jako jsou tulipány, narcisy a krokusy. Tato květina vytváří krásný květinový záhon na jaře, kdy se ostatní rostliny teprve začínají probouzet ze zimního spánku. Výsadba cibulovin na podzim jim dává dostatek času na zakořenění před nadcházejícím kvetením.

Toto období je také ideální pro výsadbu nových rostlin a přesazování stávajících. Půda je stále teplá, což umožňuje kořenům rostlin dobře se zakořenit před příchodem zimy. Mnoho květin a stromů vysazených na podzim kvete brzy na jaře, což přináší radost v nadcházejícím roce.

Podzim je také vhodný čas na výsadbu stálezelených rostlin, jako jsou tis, borovice nebo cesmíny. Tyto rostliny si zachovávají svou zelenou listovou hmotu po celý rok, což přidává strukturu a barvu, i když většina jiných rostlin je již v zimním spánku.

Přečtěte si také: 7 tipů pro podzimní péči o koně

A na co také nesmíme zapomenout? 

Určitě nesmíme zapomenout na přípravu kompostu. Spadané listí, rostlinný materiál a zbytky z kuchyně mohou být využity k vytvoření výživného kompostu pro vaši zahradu. Kompost je bohatý na živiny a zlepšuje strukturu půdy, což pomáhá rostlinám.

Podzimní doba je časem přípravy na zimu. To zahrnuje zazimování zahradního nářadí, přípravu zahradního nábytku k zimnímu uložení a ochranu citlivých rostlin před mrazy. Zahrada je jako malý ekosystém, který vyžaduje péči, aby přežil nástrahy zimního období.

V tuto dobu plánujte příští zahradní sezónu. Můžete si udělat seznam rostlin, které byste chtěli do zahrady přidat, připravit plán výsadeb a zvážit jaké úpravy byste chtěli provést ve své zahradě. Plánování včas vám umožní připravit se na jarní práci a mít jasno o tom, jak by měla Vaše zahrada vypadat.

Celkově je podzim časem krásným a produktivním pro zahrádkáře. Je to doba, kdy si můžete užívat krásu změn v přírodě a také se připravit na příští rok. Zahrada a podzim jdou ruku v ruce a přinášejí nám nejen krásné pohledy, ale i spoustu práce a radosti spojené s péčí o ni.