Pěkná okna podtrhnou krásu vašeho domova

Okna jsou první, co člověk vidí, než k někomu jde. Mnohdy si i lidé při procházce prohlíží okna. Všímáme si toho, zda jsou čistá, jestli mají záclonu, závěs, žaluzie. Někdo má rád minimalismus a lehkost, na někoho okna bez záclon působí nezabydleně a smutně. Vše je jen otázkou vkusu a preferencí.

Další potom zase dává přednost barvám a vzorům v podobě záclon a závěsů. Jedna věc je okno zvenčí a druhá potom okno uvnitř. Určitě je našim přáním, aby vypadalo hezky z obou stran. Krásná záclona na špinavém okně toho moc nezmůže.

Garnýže jako designový prvek

Koupit dnes levné garnýže není nadlidský úkol. Tady se dá použít rčení: „za málo peněz hodně muziky”. Je důležité vybrat správnou délku, tloušťku, tvar i materiál. Pokud máte v jedné místnosti více oken, nedoporučuje se používat rozdílné garnýže. Výjimkou jsou pouze okna, která mají rozdílný tvar a velikost. I zde bychom se však měli držet určité podobnosti. Alespoň co se barvy a materiálu týče.

  • Správná délka garnýže: je pro záclony cca 15 cm od okraje okna po držák, u závěsů ještě 10 cm přidejte (tedy 25 cm).
  • Kolik žabek či kroužků koupit? Vychází to přibližně na 1 kus co 10 cm.
  • Jaký materiál zvolit? To záleží na celkovém vybavení interiéru a na tom, jak bude garnýž zatížená. Pro lehkou záclonu stačí i méně odolné materiály a průměr tyče 2 cm. Pro vrstvenou záclonu a ještě i závěs, bude potřeba zohlednit zatížení, tedy hledat odolný materiál, aby se garnýž neprohýbala. V tomto případě se vyplatí sáhnout po tyči s průměrem 2,5 cm a více.

Závěsy a záclony

Pokud nejste majitelem koček, pak budete patrně preferovat záclony, které dodají interiéru šmrnc. Působí útulným dojmem, zkrášlí váš domov, zprostředkují soukromí a slouží i jako lapač prachu, který byste jinak museli denně otírat z parapetu. Žabky na záclony a různé kroužky jsou skvělým pomocníkem a usnadní manipulaci, mohou být však také zajímavým doplňkem. Vedle těch běžných žabek najdete i barevné, různě tvarované, žabky s keramickou ozdobou a další.

Žaluzie a rolety

Někdo dává přednost závěsům, druhý preferuje žaluzie nebo rolety. To neznamená, že se musíte vzdát záclon. Nevylučuje se ani tohle spojení. Žaluzie, rolety i závěsy slouží jako designový prvek, ale také k zastínění a zprostředkování většího soukromí. Přes den je však používat nemusíte a aby okno nezůstalo zcela „nahé“, lze doplnit záclonou.

Zdroj foto: VH-studio / Shutterstock.com