Nejlepší kavárny v Brně

Kromě pestrého kulturního života, mnoha historických památek a architektonických klenotů se Brno pyšní také několika špičkovými kavárnami. Pokud byste si tu rádi zašli na šálek kvalitní kávy, jistě se vám bude hodit náš seznam toho nejlepšího, co moravské hlavní město nabízí.

Sestavili jsme pro vás seznam našich 8 nejoblíbenějších kaváren, které mohou s klidem konkurovat těm v matičce stověžaté. Až by i Pražáci mohli závidět…

Vybrané podniky se nachází v různých částech města, nicméně všechny jsou snadno dostupné hromadnou dopravou MHD Brno.

1. Kafe v rozkladu

Podnik nesoucí podivuhodné jméno Kafe v rozkladu se nachází v samém srdci velkoměsta poblíž Náměstí svobody. V prvních dvou patrech starého secesního domu naleznete útulnou kavárnu, která se stala naším absolutním favoritem pro svou jedinečnou atmosféru s retro příchutí, lahodné dortíky a další pochoutky, ale především pro vynikající kávu nejvyšší kvality.

2. Kafara

Jako stříbrná se umístila malebná kavárna Kafara na okraji města, která kromě špičkové kávy a výborných dezertů poskytuje příhodné útočiště všem kafomilným knihomolům. Interiér dýchá klidem a nadto disponuje jakýmsi duchovním rozměrem. Podnik je totiž zřízen v bývalé faře. Kromě poliček obložených knihami nabízí i další intelektuální vyžití v podobě uměleckých výstav, autorských čtení, besed a koncertů.

3. V Melounovém cukru

Moderní kavárnu se svěžím názvem, který lechtá mlsné jazýčky, najdete nedaleko Hlavního nádraží. V jednoduše zařízeném interiéru si vychutnáte nejen prvotřídní kávu, ale těšit se můžete také na nejrůznější dortíky nebo chleby s kreativními pomazánkami. V Melounovém cukru se fantazií nešetří, a tak si tam můžete objednat kupříkladu kávu s babiččinou parukou nebo žabičkové capuccino. Víc neprozradíme, běžte se přesvědčit na vlastní zoubek.

4. Coffee Bar Mymika

Další na seznamu je Coffee Bar Mymika, který se na kavárenské mapě Brna zrodil teprve nedávno. Malé útulné hnízdečko jen několik kroků od Moravského náměstí má pro vás napečeno, nasmaženo, co jen hrdlo ráčí, a k tomu výtečnou kávu, za kterou se budete rádi vracet.

5. Kafec Brněnský

Kafec je síť kaváren, které najdete v různých koutech republiky. To máme Kafec Plzeňský, Olomoucký, Kroměřížský, Zlínský… V Brně se tento podnik vyskytuje hned dvakrát, a to na adrese Úvoz 22 a v Orlí 16. Kafec je spolehlivou zárukou kvality. V příjemném prostředí si pochutnáte na vyladěné snídani a nastartujete se do nového dne, nebo si sem zaskočíte během dne na kávovou pauzičku, ke které můžete zakousnout vyhlášenou kafcovou vafli nebo jinou chuťovku.

6. Cafe Podnebí

Kavárna Podnebí vám poskytne přístřeší i posezení pod širým nebem v klidném zákoutí stranou ruchu velkoměsta. Co si zde dopřát skvělou kávu a něco na zub, ať už slaného či sladkého? Stavit se můžete i na skleničku a vysedávat až dlouho do večera. Na baru vás čeká i pestrý výběr alkoholických nápojů. V takovém prostředí se přímo nabízí vyzkoušet kávový likér, lahodné spojení kávy a alkoholu.

7. Café Momenta

V centru města na Zeleném trhu najdete ideální místo na svou sladkou pauzu s šálkem kávy a něčím dobrým k tomu. Uvnitř vás okouzlí útulný i prostorný chladivě moderní design, venku na zahrádce zase budete ve víru dění okolního trhu. V Café Momenta pro vás mají připravené různé zahraniční speciality. Ochutnat zde můžete například vietnamskou kávu nebo belgické sušenky.

8. Industra.Coffee

Poslední položkou našeho žebříčku top kaváren Brna je Industra, která se nachází v městské části Židenice. Původně tento podnik obýval prostory bývalých mrazíren v Komárově, nyní je provozován v renovované budově, která původně patřila FC Zbrojovka Brno. Kromě podmanivé industriální atmosféry si tu užijete i kávu prvotřídní kvality nebo rozmanité kulturní akce. Navíc se můžete přihlásit na některý z nabízených kurzů a dozvědět se tak víc o kávě, její přípravě a podávání.

A další brněnské kavárny, které stojí za návštěvu:

SKØG Urban Hub, Protože můžu, Café Pilát, Kafé Mlýnek, Punkt., Podnik café bar, Café Placzek, Bílá Vrána, Café MORGAL, Kult Café, Monogram Espresso Bar, Café Atlas, Kavárna Komár, MOTMOT, Coffee Fusion, Piazza Caffé.

Zdroj foto: 13SinghaStudio / Shutterstock.com