Můj recept – arabská shakshuka
Mám pro vás další zajímavý a exotický recept na jídlo, které doma ráda připravuji. Jedná se o arabskou „shaksuku“, jídlo, které se hodí jak na snídani, tak si jej můžete udělat i coby zdravý oběd, nebo večeři. Shakshuku jsem si často dávala na svých cestách v Emirátech, v Kataru, Ománu a moc jsem si ho oblíbila. Příprava je jednoduchá, rychlá a nepotřebujete ani žádné extra nedostupné suroviny. :) Přípravu jídla jsem pro vás opět nafotila, tak mrkněte do článku a shakshuku zkuste, je vážně skvělá! Třeba tip na víkendové vaření!
Miluji nejrůznější nezvyklá a exotická jídla, která jsem poznala na svých zahraničních cestách. Mnohá jídla jsem si oblíbila natolik, že jsem se naučila je připravovat i doma – a ráda jimi hostím i své přátele.
Dnes mám pro vás recept na arabskou shakshuku. Příprava je jednoduchá, rychlá a jídlo stojí za to. ;)
Co budete potřebovat pro porci pro dvě osoby?
Hrst malých, keříkových rajčat, ale lze použít jakákoliv rajčata
1 červenou papriku
1 cibuli
2 stroužky česneku
1 jarní cibulku
1 balení rajského protlaku, nebo loupaných rajčat
plátek másla
hrst čerstvého koriandru
2 polévkové lžíce římského kmínu (celý, nebo drcený)
2 vejce
cukr, sůl, pepř
POSTUP:
Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na pánvi na másle. Nakrájíme čerstvá rajčata, papriku a jarní cibulku, vše přidáme k orestované cibuli, zlehka podlijeme vodou a necháme dusit.
Po cca 8 minutách ke směsi přidáme rajský protlak (nebo loupaná rajčata), prolisovaný česnek, římský kmín, ochutíme solí a cukrem, přidáme pepř.
Promícháme a opět krátce povaříme. Následně celou směs přelijeme do zapékací misky a na dvou místech uděláme lžící ďolík na vejce. Vejce do dolíku rozklepneme, ale nemícháme. Vejce zlehka osolíme, můžeme opět posypat římským kmínem.
Zapékací misku vložíme do trouby na cca na 200° necháme vejce zapéct – doba pečení je na vás, záleží, zda si přejeme mít vejce měkká, pro mne stačí zapéct cca na 5-7 minut.
Následně shakshuku vyndáme z trouby, posypeme na jemno nakrájemným koriandrem a můžeme podávat.
Alternativ na přípravu je ovšem víc, někdo do směsi přidává lilek, na jemno nasekanou klobásku, houby…je to opravdu na vás. :) Místo zapékání v troubě je možné nechat vejce v shakshuce uvařit (v zakryté pánvi), ale tento proces trvá o něco déle, než pečení.
Dobrou chuť! :)