Mixologické mistrovství: 10 nezbytných nástrojů pro váš domácí bar

Chtěli byste si doma namíchat koktejl podobně jako jej připravují ve vašem oblíbeném baru, ale nevíte, jak začít? Základem je správné barmanské vybavení. Pokud tápete, co vše si pořídit, inspirujte se našimi tipy. Představíme vám deset pomůcek, které tvoří základ každé barmanské výbavy. S nimi se stanete domácí barmanskou hvězdou.

Šejkr

Šejkr je základním pomocníkem každého barmana, proto by neměl chybět ani vám. Používá se k dokonalému promíchání a spojení všech složek drinku či koktejlu. Takové barmanské potřeby najdete třeba na eshopu Barstore.cz kde můžete vybírat šejkry různých objemů, od 250 ml až do 750 ml. Na své si přijdou milovníci elegantní nerezové klasiky i ti, kteří dávají přednost výrazným barvám.

Míchací sklenice

Ne všechny drinky je třeba připravovat v šejkru. Některé koktejly vyžadují přípravu v míchací sklenici. Ty jsou vyráběné z kvalitního skla, mají silnější stěny a velmi odolné dno. Skvěle vám pomůžou vytvořit koktejl z převážně alkoholických složek jako například Negroni nebo Old Fashioned.

Míchací lžičky

Pro přípravu v míchací sklenici nebo finální promíchání drinku využijete dlouhou barmanskou lžičku. Zpravidla mívá spirálovité vinutí na těle, takže se vám s ní bude nejen skvěle pracovat, ale zároveň se stane stylovým doplňkem vaší barmanské výbavy. Barstore nabízí lžičky různých délek i barev. Sáhnout tak můžete po lžičce nerezové, měděné i zlaté.

Jigger

Klíčem ke skvělému drinku je dodržet recepturu. Nadávkovat jednotlivé ingredience ve správném poměru zvládnete pomocí jiggeru, speciální barmanské odměrky. Díky ní budete schopní odměřit suroviny s mililitrovou přesností.

Strainer

Strainer neboli barové sítko slouží ke scezení nápoje. Používá se těsně před servírováním do koktejlové sklenice a odstraní z drinku zbytky ledu.

Muddler

Dalším nezbytným pomocníkem, obzvlášť pokud milujete Mojito, je muddler. Jedná se o speciálně upravenou drticí paličku, díky níž získáte z ingrediencí maximum. Ať už je potřeba vymačkat šťávu z ovoce nebo rozvonět bylinky, muddler je tím správným nástrojem. Vybírat můžete z různých materiálů: nerezu, nezávadného odolného plastu i dřeva.

Lis na citrusy

Citrusové šťávy jsou přísadou celé řady koktejlů. Nejlepší je přitom čerstvě vymačkaná. Stačí ovoce příčně rozpůlit, vložit do lisu a stlačit. Funguje na principu páky, takže čerstvou citrusovou šťávu získáte snadno během chvilky. Drink bude perfektní a vaše ruce vám také poděkují.

Nalévátko

Vašemu domácímu baru by určitě nemělo chybět nalévátko, kterému se také říká pourer. Umožní vám přesně a elegantně nalévat přísady přímo z láhve a nestane se vám, že jejich obsah rozlijete kolem. S přesností na mililitry odměříte nejen alkohol, ale i různé sirupy či vína. Vybírat můžete z plastových i kovových variant.

Otvírák

je nutností pro každého, kdo se pohybuje za (domácím) barem. Speed otvírák je maximálně funkční, praktický a nezabere vám zbytečně místo. Lahvičky s korunkovým uzávěrem, například od toniku, tak otevřete během pár sekund.

Pinzeta

Pomyslnou třešničkou na dortu je pinzeta, pomocí které hotový koktejl dozdobíte. Ať už budete zdobit ovocem, lístky máty nebo čímkoliv, co máte rádi, díky pinzetě budete precizní.