Milujeme…SUSHI!

Taky zbožňujete SUSHI? Asi v tom nejsme samy a stejných milovníků rýže se syrovými rybičkami je mezi Vámi spoustu:) Kdo se hlásí?:)

Neznám ve svém okolí snad nikoho, kdo by sushi, japonskou specialitu, v životě neochutnal. I přes počáteční odpor, který možná někdo může mít (jasně, jíme přece SYROVÉ RYBY), si spousta lidí později sushi zamilujete. Jedná se totiž o velkou delikatesu, které se snad žádné jiné jídlo chutí nevyrovná. Sushi je totiž zcela typické – danou chutí rýže, ryb a typické octové omáčky, která právě rýži propůjčí naprosto ojedinělou chuť.

ddc9f85bdbb6a5f5f80aa4d2b1d966f3

Sushise vyrábí z rýže nišiki (錦, 山田錦 Jamada nišiki), která se uvaří a ještě teplá se smíchá s omáčkou sušinoko. Po vychladnutí této základní ingredience se používá jako hlavní přísada sushi. Důležitou součástí jsou také syrové ryby různých druhů. V západní kultuře je sice obvyklé konzumovat ryby převážně tepelně upravované, syrové ryby jsou však pro zdraví prospěšnější.

Kromě ryb se k výrobě sushi používají také krevety, chobotnice, sépie, kaviár, mořské řasy, houby, avokádo a zelenina. Sushi je tak zdrojem mnohých, pro lidské tělo důležitých látek – kvalitních bílkovin, nenasycených kyselin, jódu, proteinů a minerálů. Na druhou stranu obsahuje málo tuku a kalorií, hodí se proto i pro dietnější stravování.

295ecb5a80a67690a2127c66b44d3c79

Teď ale k tomu hlavnímu, proč pro Vás tento článek píšu:) Pokud jste tedy také velkými milovníky sushi – a jste z Brna – máme pro Vás pár SUSHI tipů – pro Brno. Tedy, výběr několika restaurací, kde se sushi dobře najíte. A dobře, znamená i kvalitně, protože právě kvalita a čerstvost ingrediencí je u přípravy sushi nesmírně důležitá.

1. SUSHI POINT 

Sushi Point je síť sushi restaurací v České republice. Připraví Vám tu opravdu velké sushi delikatesy, nechybí exotické předkrmy, polévky, jídla z nudlí, teplé masové a rybí speciality… V Sushi Pointu si můžete být jistí velkou kvalitou – chodím se už několik let a vždy jsem maximálně spokojená. Miluji salát Avocado Ebi, skvělá je i Tom Yum Speciál polévka, doporučuji na vyzkoušení i Makuno uchi bento – box s různými japonskými specialitami. Výhodou Sushi Pointu je i rozvoz jídel domů.

Sushi Point najdete v Brně v Olympii.

Více zde: SUSHI POINT BRNO OLYMPIA

tom-yum-special makuno-uchi-bento

foto: sushi-point.cz

2. KOISHI

Brněnská restaurace KOISHI se řadí mezi nejlepší restaurace v České republice, dokonce patří mezi TOP10 českých restaurantů dle Maurerova výběru GRAND RESTAURANT.
Základ nabídky tvoří originálně a moderně pojatá evropská kuchyně snoubená s asijskými prvky. Chloubou a vlajkovou lodí jsou čerstvé mořské i sladkovodní ryby v režii šéfkuchaře Petra Fučíka. Akcent na čerstvost surovin vytváří ideální podmínky pro nabídku sushi, které pro vás ve vybraných dnech připravuje japonský sushimaster Noritada Saito. V Koishi oceňuji hlavně moc příjemnou atmosféru, která mě navodí dojem exotických destinací. Jídlo zde je opravdový požitek – ať už si vyberete sushi, nebo jiné jídlo z jídelního lístku. Každé je opravdový unikát a pokud si rádi občas dopřejete luxus v podobě gastronomického zážitku, skvělá volba pro Vás:)

Restauraci Koishi najdete v Brně na Údolní 11.

Více zde: KOISHI

koishi

foto: koishi.cz

3. SUSHI YA

Restaurace SUSHI YA se řadí mezi nejlepší brněnské sushi restaurarace – a i když nám změnila „působiště“ a přestěhovala se, na jejích kvalitách se vůbec nic nezměnilo.
SUSHI YA Restaurant nabízí asijskou kuchyni ve špičkovém provedení. Základem jsou pro nás kvalitní a čerstvé suroviny, zkušený kuchařský personál a ochotná a profesionální obsluha, která je kdykoli připravena pomoci, poradit a nabídnout to nejlepší z naší aktuální nabídky.
Sushi a další jídla si odtud můžete také nechat dovézt k Vám domů, nebo si můžete nechat připravit sushi odborníky přímo před Vašima očima – u Vás doma:) Restaurace často pořádá akce „All You Can Eat“ – určitě si nenechejte ujít, protože tak máte jedinečnou možnost ochutnat velkou spoustu místních dobrot:)

Restaurace Sushi Ya je v Brně na Moravském náměstí 4.

Více zde: SUSHIYA

sushiya

foto: sushiya.cz

4. RUNNING SUSHI WANG

Dobrou zprávou pro všechny milovníky sushi – v Brně – je nová restaurace nabízející tzv. „running sushi“, tedy sushi, které konzumujete přímo z jezdícího pásu, který objíždí kolem stolu. Je to velmi oblíbený typ restaurací, pokud jste ještě nikdy nevyzkoušeli – jde o to, že malé porce sushi jezdí na malých, různě barevných talířcích na pásu kolem obvodu všech stolů – a Vy si vybíráte. Co Vás zaujme si z pásu vezmete a je to Vaše:) Cena talířků se většinou rozlišuje podle barev – určité barvy jsou levnější, jiné dražší – zjistíte z menu na stole. V restauraci si ovšem můžete vybrat i klasicky z menu, v restauraci Running Sushi Wang nechybí kromě sushi také nudlové speciality, jídla z masa a ryb, polévky… Výběr je tu opravdu obrovský, stejně, jako restaurace, která svou kapacitou pojme opravdu mnoho lidí:) Stojí minimálně za vyzkoušení:)

Running Sushi Wang je v Brně na Jánské 453/9

Více zde: RUNNING SUSHI WANG

73-jidla_thumb

 

foto: sushivbrne.cz

zdroj fotek: pinterest.com

zdroj části textu: wikipedie