Efektivní hubnutí s The 1:1 Diet – zeptala jsem se výživové poradkyně, paní Mášové, v čem spočívá úspěch tohoto programu.

Nedávno jsem vám zde představila (více ZDE) poradnu pro redukci hmotnosti paní Vendy Mášové, kterou najdete na Okružní 433/1 v Brně na Lesné. Paní Mášové pracuje s komplexním výživovým programem The 1:1 Diet i s běžnými jídelníčky. Po celou dobu redukce paní Mášová na klienty dohlíží, vše s nimi konzultuje, motivuje a provází klienta jednotlivými kroky redukce hmotnosti tak, aby nenastal jojo efekt.
Přišlo mi od vás pár dotazů, v čem spočívá efektivita tohoto program, zda si klienti váhu následně udrží, zajímalo vás i to, zda během programu můžete jíst běžné jídlo… Na to i na mnohem více jsem se paní Mášové zeptala – v článku níže najdete všechny odpovědi. Pokud vás zajímá cokoliv dalšího, ptejte se! 

Pokud toužíte zhubnout se zaručeným výsledkem, je opravdu redukční program The 1:1 Diet perfektní. Sama jsem v minulosti tento program zkoušela a efekt se opravdu dostavil. Skvělé je, že jste pod dohledem výživové poradkyně, která s vámi vše konzultuje, ale také vás motivuje – což je během cesty ke štíhlé postavě rozhodně důležité. Paní Mášová vás ve své poradně zváží, popovídá si s vámi o vaší představě – kolik toužíte zhubnout a nastaví vám přesně daný program. Hubnutí je kontrolované, bez dopadu na vaše zdraví, což je zásadní. Jak přesně program The 1:1 Diet funguje, v čem spočívá samotný proces redukce váhy…? Přečtěte si rozhovor níže.

Celosvětově úspěšný redukční program The 1:1 Diet je založený na hubnutí pod dozorem zkušeného poradce. Proč si myslíte, že je poradce tak důležitý?

Zkoušeli jste si někdy dát předsevzetí, že od zítra začnete držet dietu? A jak dlouho vám to vydrželo? Není moc lidí, kteří si sami nastaví správnou formu diety, vydrží v ní až do vytoužené cílové váhy a tu si ještě dlouhodobě udrží. Poradce tohle všechno umí a připraví každému klientovi přesný plán na míru jeho individuálním potřebám. Poradce změří složení vašeho těla na speciálním přístroji InBody (to znamená, kolik procent z celkové váhy tvoří tuk, svalová hmota a voda) a po zohlednění dalších faktorů (zdravotní stav, obvyklá pohybová aktivita, náročnost zaměstnání atd.) Vás zařadí do správného Kroku programu. Na pravidelných kontrolních váženích pak vidí, jestli hubnete správně a bezpečně. Jestli vše dodržujete, nebo jestli podvádíte. Podle toho s Vámi pracuje dál – motivuje, povzbuzuje, ale občas i pokárá. Takový strážný anděl i hlídací pes v jednom.

Dokonce je i vědecky dokázáno, že hubnutí pod dohledem výživového poradce má vyšší úspěšnost. Studie DROPLET prokázala, že krátkodobé nahrazení stravy nutričně vyváženými produkty spolu s pravidelnými konzultacemi s výživovým poradcem vedou až ke třikrát vyššímu úbytku váhy ve srovnání s běžnými redukčními programy praktických lékařů.

Link na studii – ZDE.

Co to znamená správný Krok programu?

Program The 1:1 Diet sestává celkem z 6 Kroků, přičemž každý Krok má přesně danou skladbu jídelníčku. Na úvodní bezplatné konzultaci Vás dle vaší výšky, váhy, pohybové aktivity a s přihlédnutím na aktuální zdravotní stav zařadím do jednoho z Kroků, kde nastavíme přesný kalorický příjem a vhodný jídelníček. Skladba jídelníčku je kombinací běžných potravin a produktů The 1:1 Diet. Postupným procházením Kroků se navyšuje kalorický příjem a mění se skladba jídelníčku – ubírají se produkty The 1:1 Diet a přidává se běžná strava.

Řada lidí si spojuje rychlý úbytek hmotnosti s rychlým nástupem jo-jo efektu. Je jo-jo efekt mýtus, nebo pravidlo?

Samotná redukce za znovu získanou hmotnost nemůže. Viníkem je návrat k původnímu způsobu stravování, který pravděpodobně nebyl úplně vyvážený. Zabránění je jednoduché – absolvovat celý Program, nejenom fázi hubnutí. Program je nastaven tak, aby po efektivní redukci hmotnosti nastoupila fáze stabilizace. A právě tato udržovací fáze má za cíl stabilizovat váhu a klienta kompletně převézt na racionální stravu, což znamená jídelníček sestavený z běžných potravin. Jo-jo efektu se tedy bát nemusíte, když berete redukci jako první fázi změny životního stylu.

Nejsou produkty The 1:1 Diet „chemie v pytlíku“?

Je to vlastně sušený produkt. Tak, jak si nasušíte bylinky, tak se nasuší takovýto produkt a je to směs makro a mikro živin, to znamená bílkoviny, sacharidy a tuky, dále vláknina a směs vitamínů a minerálů. Produkty The 1:1 Diet se řadí mezi obohacené (fortifikované) potraviny splňující přísné legislativní podmínky EU i ČR, takže každý sáček je komplexní jídlo, které je přesně kaloricky i výživově vyvážené.

Co všechno můžu v programu konzumovat? Není to jen o tom pít koktejly po celou dobu?

Tady mít strach opravdu nemusíte. Variabilita našich produktů je tak široká, že si vybere úplně každý. Samozřejmě ne všichni mají rádi všechny příchutě, ale na výběr jsou sladké koktejly a smoothies, nebo slané pokrmy jako jsou polévky a hlavní jídla, dále tyčinky a slané karamelové kousky. Na výběr je i z takzvaných „ready to use“ produktů, které jen otevřete a rovnou konzumujete. Tyto jsou skvělé hlavně na cesty nebo v momentě, kdy nemáte možnost si připravit jiný pokrm.

Není dlouhodobá konzumace těchto produktů škodlivá?

Jak jsem již zmínila – jedná se o fortifikované (obohacené) komplexní a vyvážené jídlo, které slouží hlavně pro redukci hmotnosti. Ale skvěle poslouží i v rámci racionálního stravování ve dnech, kdy se moc nehýbete a chcete držet kalorie pod kontrolou, nebo jste tak pracovně vytíženi, že na kvalitní jídlo Vám nezbývá čas. Je skvělé, že si velmi snadno můžete kontrolovat velikost porcí (jedna porce = jeden sáček) i přísun kalorií (cca 200 kcal v každé porci). Navíc, příprava je snadná a rovnou máte sestavený jídelníček s dostatkem všech potřebných živin.

Co je to ketóza?

Ketóza je metabolický stav, ve kterém vaše tělo začne místo sacharidů využívat jako zdroj energie vlastní tukové zásoby. Dochází k tomu tehdy, když výrazně omezíte spotřebu sacharidů a omezíte tak zásobování těla glukózou (cukrem), která je hlavním zdrojem energie pro buňky. Zjednodušeně řečeno se vaše tělo začne živit z vlastních uložených tukových zásob a vy hubnete.

Není dlouhodobé setrvání v ketóze velká zátěž pro organismus?

Tělo umí stejně využívat energii jak ze sacharidů, tak z tuků. Riziko nehrozí, pokud máte správně nastavený poměr makro i mikro živin. To znamená, že budete přijímat snížené množství sacharidů, adekvátní množství bílkovin, tuků, vlákniny s vitaminovým a minerálním mixem v doporučeném denním příjmu energie. Na tomto principu je založené i Low Carb stravování, které je vnímáno z dlouhodobého hlediska jako prospěšné.

Ketóza nepředstavuje zátěž ani pro játra a ledviny (tzv. čisticí orgány), které pomáhají z těla vyloučit škodlivé látky. Játra a ledviny jsou k ní uzpůsobené, ovšem za předpokladu, že jsou zdravé! Dlouhodobá nadváha a obezita představuje pro organismu daleko větší zátěž a možná zdravotní rizika než ketóza.

Ale pozor, nepleťme si nutriční ketózu s nebezpečnou ketoacidózou! Ketoacidóza vzniká pouze u osob, které nejsou schopny produkovat inzulin (za současného deficitu glukózy). To je hormon, který mimo jiné brzdí výrobu ketonů – tedy u diabetiků I.typu. Hladiny ketonů se tak dostávají na kritickou mez, což je pro daného člověka velmi nebezpečné. Ketoacidóza hrozí také u alkoholiků. 

Co je to „bazál“?

„Bazál“ neboli bazální metabolismus (BMR) je hodnota energie, která je nutná pro udržení vitálních funkcí těla. Při hubnutí musí být tato energie nižší – to znamená vytvoření energetického deficitu (příjem je nižší než výdej). Výše energetického deficitu je čistě individuální a zohlednit se musí zdravotní stav, BMR, cíle, sportovní aktivita, navrhovaná hodnota příjmu bílkovin atd…

Není energetický příjem 800 – 850 kcal za den málo? Tělo musí strádat…?

Nemusí. Podmínkou ale je adekvátní množství bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších esenciálních látek a samozřejmě adekvátní zdravotní stav. A tohle vše Vám nastaví výživový poradce, který zná metodiku a limity nastavení.

Hodně žen se bojí, že jim při dietě začnou vypadávat vlasy…

Samozřejmě každý jsme jiný, takže deficit energie může způsobit padání vlasů. Ovšem hlavním důvodem, proč při dietách vlasy pomalu, ale jistě vypadávají, je nedostatečný příjem živin včetně vitaminů a minerálů. Minerály a vitaminy obsažené v produktech The 1:1 Diet znamenají spíše posílení vlasů. Každý produkt The 1:1 Diet totiž obsahuje cca 33 % z doporučené denní dávky všech potřebných minerálů a vitaminů. Konzumací třech produktů denně (jak je nastaveno v prvních dvou Krocích programu) tedy pokryjete celou doporučenou denní dávku vitaminového a minerálního premixu.

Je stále platné pravidlo příjmu energie 60 % dopoledne a 40 % odpoledne a má se raději jíst 3x denně, nebo víc krát a menší porce?

Toto pravidlo je už překonané a nerazí se ani striktní doporučování, kolik porcí za den se má zkonzumovat. Přístupy jsou nyní individuální s cílem zajistit adekvátní výživu dle osobních preferencí v průběhu celého dne. Proto hlavní rada zní – poslouchejte vlastní tělo a respektujte jeho potřeby.

V České republice je velice rozšířenou nemocí diabetes, trpí jí každý 10. Čech (zdroj: www.szu.cz). Naprostá většina z nich je pak postižena diabetem 2. typu. Je pravdou, že program The 1:1 Diet je účinný v boji proti cukrovce 2. typu?

Ano a dokazuje to hned několik studií mezinárodních vědců a lékařů, například studie DiRECT. U účastníků s obezitou a diabetem druhého typu je prokazatelná vysoká účinnost už v počáteční fázi programu The 1:1 Diet. Nízkoenergetický jídelníček pomáhá k výraznému úbytku váhy a k odstranění projevů cukrovky, cukrovka se pak dostává do tzv. remise.

Studie ZDE.

Poradnu pro redukci hmotnosti najdete na Okružní 433/1 v Brně na Lesné, nebo se můžete objednat telefonicky na čísle 603 280 818.

ODKAZ: Centrum pro redukci hmotnosti Brno – Lesná / facebook
ODKAZ: Centrum pro redukci hmotnosti Brno – Lesná / instagram

ODKAZ: webová vizitka na oficiálních stránkách centrály