Deník. Začal nám advent! Jak si ho užít, NE přežít? :)

Vánoce miluju! Ale co mně na nich tak nějak vadí, že se staly za poslední roky doslova svátky konzumu, stresu a sběsilého tempa. I z toho důvodu pro mnoho lidí Vánoce obecně znamenají doslova „děsivé období“, které je nutné hlavně rychle a bez újmy přežít. To je ale přece obrovská škoda, ne? Já musím říct, že ten stres, shon, blázinec a dokonce všudypřítomní Santové, sobi a další „nečeské symboly“ jdou naštěstí zcela mimo mě. Mně totiž nic a nikdo Vánoce nezkazí a já si je každoročně užiju ve své pohodě. Mám totiž pár triků, jak si svoje vánoční, „Ježíškovské“ a pohádkové kouzlo Vánoc uchovat – hlavně pro svoje děti. Jak si tedy Vánoce užít a nemuset je „přežívat“? O tom dnes v mé deníkové kapitole na blogu… ;)

Když jsem byla malá, měly Vánoce úplně jiné kouzlo, než dnes. Pamatuji si na to velmi jasně a dobře, pro nás, coby děti, byly opravdu Vánoce hlavně o pohodě a o tom, že lidé byli spolu a užívali si tu pohádkovou atmosféru.

Mám pocit, že za ty roky se nějak všechno pokazilo. Vánoce dnes pro mnoho lidí znamenají hlavně DÁRKY! Shánění, s tím spojený stres, shon, fronty v obchodech, no děs! Jasně, taky jsem si to zažila, ale po několika takových zkušenostech jsem si řekla DOST. Moje Vánoce a hlavně, Vánoce mých dětí, nebudou o tom trávit čas v obchoďácích, s pohledem na vystresované lidi.

Moji kluci mají naštěstí Vánoce – tedy doufám – stále ty klasické a pohádkové. Oba věří na Ježíška a shánění dárků, to jde zatím mimo ně.

Pro mě jsou Vánoce hlavně o pohodě a užívání si té krásné atmosféry. Takže, stresu a shonu okolního světa se snažím vyhýbat. Jak? Tady jsou mé tipy ;)

  1. do obchoďáků během adventu nejezdím! Potraviny objednávám hlavně přes Rohlík.cz, nebo nakupuji v malých obchodech – žádné supermarkety!
  2. dárky – s rodinou si žádné velké dárky nedáváme, jen maličkosti, které většinou pořídím během roku. Pro syny dárky většinou objednáme, nebo je v rámci jednoho výletu do obrovského hračkářství v Rakousku nakoupíme
  3. adventní trhy – MILUJU! Ale, zásadně na ně nechodím v době, kdy je tam nejvíc lidí. Tedy, ne při jejich zahájení a většinou ani ne o víkendu, stačí ve všední den k večeru, ale za to několikrát do Vánoc! ;)
  4. v době adventu zásadně neposlouchám rádio  – vadí mi uřvané reklamy, kde se všichni snaží co nejvíc prodat
  5. vyhýbám se i televizi – tu zapínám až den před Štědrým dnem večer, pak ale jede non-stop, vánoční pohádky miluju!
  6. Santa, sobi & spol. mi nesmí přes práh! :) V obchodech je dnes záplava amerických vánočních symbolů. Proboha, proč? Jsme v Česku, kde dárky nosí Ježíšek!
  7. trávím čas s těmi, které mám nejraději – i to mi umocní tu nejhezčí atmosféru o vánocích
  8. nenechám se vytočit lidmi, kteří Vánoce nezvládají. :) Že se na mě mračí prodavačka, nebo lidi na ulici, kteří zase „něco nestíhají“? Jejich problém!
  9. útěk z města – super možnost, jak si adventní chvíle vychutnat co nejlíp! Zajeďte na výlet do menšího města, na vesnici, do oblíbené restaurace, kavárny…tady si užijete klid a vánoční pohodu co nejvíc!

Takže – Vánoce jsou o pohodě, klidu, rodině – mějte to tak taky, ať máte na co vzpomínat! :)