Deník. Jsem fér!

Když jsem přemýšlela nad tématem dalšího článku do své deníkové rubriky, rozhodla jsem se, že vám napíšu o svém zapojení do kampaně Jsme fér a hlavně i o akci, kterou pro tuto organizaci budeme 30. března v Brně v klubu Lemon pořádat. Zasvěcení možná už tuto organizaci budou znát – a kdo ne, napíšu vám dnes o ní něco víc. Pointa je ale jednoduchá – organizace Jsme fér žádá stejná práva v ohledu uzavírání sňatků i pro homosexuální páry. Proč jsem se rozhodla Jsme fér podpořit? Důvodů mám spoustu – a hned v úvodu napíšu, zkrátka nesouhlasím s „rozdělováním a určováním“ pravidel pro lidi dle jejich sexuální orientace… Víc v mém článku.

Odjakživa jsem naprosto tolerantní člověk. Žijeme ve 21. století, obklopeni moderními technologiemi, vymoženostmi, kdy je lidská kultura téměř na prahu své absolutní dokonalosti. Už i ve škole nás vedou k lásce, toleranci, pochopení a soudržnosti vůči lidem.
Tytam jsou (tedy doufejme) doby, kdy se lidé dívali na ostatní často skrz prsty, pro jejich rozdílné vyznání, barvu pleti, majetek, nebo postavení…

A tak to beru jako absolutně samozřejmé také já. Lidi jsem nikdy nesoudila podle toho, jakého jsou vyznání, zda jsou černí, bílí, šikmoocí, zda jsou heterosexuálové, nebo homosexuálové… Lidi vnímám podle toho, jak se chovají, ke mně, k ostatním, dle jejich priorit, zásad, hodnot. To jsou pro mě ty klíčové faktory, podle kterých si k lidem utvářím svůj přístup.

Ovšem, k jádru věci… Jak jistě víte, u nás, v České republice, stále nemají homosexuální páry ty samé možnosti, jako páry heterosexuální. Nemají možnost uzavřít regulérní sňatek se všemi výhodami a pravidly, které k manželství patří.

A za to, to změnit, bojuje právě organizace Jsme fér. Jejím cílem bylo získat dostatek podpisů v rámci petice, aby se tento požadavek mohl vůbec dostat ke čtení na vládním zasedání – to se podařilo a nyní se čeká na další čtení, kdy se má vláda vyjádřit.

Víte, proč to celé píšu… Jednak z osobního, lidského důvodu, kdy mi přijde naprosto logické, aby lidé v 21. století měli všichni stejná práva, povinnosti a možnosti. Sama si jako heterosexuál dokážu připustit, že by mi vadilo a cítila bych i jako diskriminaci, že zkrátka nemůžu to, co ostatní.

Dalším důvodem je i to, že znám osobně mnoho homosexuálů. Můj nejlepší kamarád je homosexuál, který žije s partnerem v partnerském svazku už celou řadu let. Mnoho ostatních, a to i heterosexuálů, by si z jejich soužití mohlo vzít příklad.
Vadí mi i fakt, že si homosexuální páry nemohou osvojit děti – a přitom vím, že mnoho takových párů by bylo skvělými a plnohodnotými rodiči – mrkněte třeba na blog Dva tátové, kdy dva partneři vychovavají od miminek dvě malinkaté holčičky, které jim porodila v USA náhradní matka. Z jejich výchovy a přístupu mám fakt obrovský respekt, tak podle mě vypadají plnohodotní rodiče, a je jedno, jestli to jsou máma & táta, nebo táta & táta, nebo máma & máma. 

Tak a jak jsem napsala v úvodu, organizaci Jsme fér podporujeme i v rámci našeho charitativního spolku We Love to Help – teď konkrétně pro ně děláme akci 30. 3. v klubu Lemon v Brně.
Na této akci vystoupí kouzelníci Šeklin, zahraje tu výborný houslista Michael Hejč a také DJ Andrea Fiorino.
Výtěžek z této akce věnujeme organizaci Jsme fér. 

Pokud vám tato problematika taky není lhostejná, přijďte a svou účastí tak tuto organizaci podpořte. ;)

ODKAZ: PODPOŘTE S NÁMI ORGANIZACI JSME FÉR / událost na Facebooku