Cool People of Brno: Pavel Bartošek, provozovatel Městské tržnice Brno
Centrum Brna, konkrétně Zelný trh, se brzy stane doslova gastronomickým rájem našeho města. Po vyhlášených “trzích na Zelňáku” se tu totiž brzy otevře unikátní a zcela ojedinělý koncept kryté tržnice, která zákazníkům nabídne spoustu služeb, obchody, kavárny, bistra, pekárnu, nebo třeba dětský koutek s hlídáním. Téma tržnice Vás, čtenáře mého blogu, zajímá – a proto Vám přináším rozhovor s jejím provozovatelem, panem Pavlem Bartoškem. Jaká tedy nová tržnice bude? A kdy nás čeká její otevření?
Dobrý den, pane Bartošku, předem Vám děkuji za rozhovor. Čtenáře bude hned v úvodu jistě zajímat ta nejzásadnější otázka – KDY plánujete otevření tržnice?
Byli bychom rádi, aby se tržnice otevřela v průběhu června, otevření směřujeme termínově k 20. červnu, vše samozřejmě závisí na dodavatelích technologií a stavebních pracích. Navíc, pracujeme s malými dodavateli, farmáři, kteří v tomto případě častokrát otevírají svůj vůbec první podnik, čímž je celé otevírání takového konceptu složitější. Přesto bychom byli rádi, aby se otevřelo do prázdnin, spíše toho 20. června.
Provoz Tržnice Brno zahájí dvoudenní Mint Fashion Market, akce, na níž si návštěvníci mohou 20. a 21. června zakoupit autorské kousky od designérů a módních tvůrců. A přitom se mohou podívat po nově otevřené tržnici, dát si něco k jídlu nebo nakoupit jídlo domů.
Koncepčně, zkuste nějak nastínit, prozradit, co v tržnici zákazníci najdou – bude to zde podobné např. zmiňovaným trhům na Zelňáku – složením zboží?
Vůbec ne. Cílem je trhy na Zelňáku doplňovat. Je to o tom, že celá tržnice je rozdělena na několik sekcí, pater, kdy v přízemí lidé najdou např. kavárnu Podobrazy, kde se budou mimo jiné podávat i snídaně. V levé části pasáže pak bude pekárna s “živým pečením”, následně zde bude dětský koutek s hlídáním a největší prostor budou “fresh věci” – lidé si tu budou moci rychle nakoupit věci s sebou.
V prvním patře – ze strany Starobrněnské se jedná o přízemí, tam bude “běžné nákupní patro”, budou zde kóje s nabídkou jednotlivých nájemců. Nájemci zde budou stálí, z velké části, budou zde ale i tzv. denní prodejci, kteří se budou měnit (nejmenší farmáři, jak znáte z trhů na Zelňáku).Bude zde “syrová strava”, sýry, nakládaná zelenina, ovoce, zelenina, maso, masné výrobky – vše zde bude opět v kójích. V čele bude velká pivotéka, 400 druhů světových piv, budou zde pivní show, ochutnávky, degustace… Na konci bude velká masna, ke které bude patřit i bistro.
Třetí patro – říkám mu “zážitkové”, budou zde bistra, slovenské speciality, cukrárna, kavárna, wine bar… Zkrátka pro delší trávení času.
Horní patro se bude otevírat o něco pozdějí, terasa se zpřístupní hned, návštěvníci tu zažijí krásný výhled na centrum Brna, bude zde “coworkové centrum” s nejrychlejším internetem v centru Brna, ideální pro schůzky, práci, internet a posezení zde bude zdarma.
Jaká bude otevírací doba tržnice?
Otevírací doba cca od 07:00 do 22:00, ale každý z prodejců si bude otevírat podle toho, jak má svoje zákazníky – logicky, wine bar se neotevře hned brzy ráno, ale později, zato bude mít otevřeno do 22:00. Povinnost každého nájemce je mít otevřeno od 10:30 – co je před, je na každém nájemci individuálně.
Jak vím, v tržnici bude i dětský koutek s hlídáním dětí – kde přesně bude a jak bude fungovat?
Ten bude ve spodní části, směrem od Starobrněnské, je zde cca 50 m2, koutek bude prosklený, tak, aby maminky na děti viděly. Koutek bude s hlídáním, děti tu maminky mohou “odložit” na neurčitou dobu a budou si moct zajít kamkoliv – i mimo tržnici.
Máte představu, jak to zde bude s hlídáním cenově?
Přesnou cenu ještě neznám, ale rozhodně nebude nijak vybočovat z cen, jak je tomu jinde v koutcích na hlídání dětí, naopak, ceny zde budou spíše nižší.
Stavbou tržnice dojde také k propojení několika ulic v centru Brna – jak to přesně bude?
Dnes už se odstranilo lešení a vidíte, že prostředkem domu vznikla široká průchozí pasáž, kdy se Zelný trh po X letech znovu propojí s Radničním náměstím, které tím přestane být izolovaným prostorem. Tržnice bude průchozí také ze Starobrněnské ulice. Spojuje město, Zelňák, Starobrněnskou, urychluje průchod, vznikne nový průchozí koridor, i k náměstí.
Dotkne se samotná nabídka tržnice nějak nabídky trhů na Zelňáku?
Ne, nedotkne, ba naopak, v zimních měsících se řada trhovců přesune na krytá místa tržnice, protože chtějí fungovat i v zimě. Trhovci ale jinak k nám ze Zelňáku v naprosté většině případů nepůjdou, primárně nejsme nastavení jako konkurence trhů na Zelňáku, ale jejich doplnění.
V tržnici budou i nějaká stravovací zařízení, mluvil jste o bistrech – na co přesně se tu můžeme těšit?
Budou zde bistra, koncept se směřuje do “národních bister” – najdete zde bistro s kvalitním masem, těstoviny, slovenské výrobky… Výběr jídel zde bude široký.
Zajímavostí je pak i pekárna ve spodní části tržnice, v pasáži…
Pečivo se zde bude přímo péct, tedy žádné rozmražování. Bude vše z čerstvého těsta, které zde bude chlazené. Zároveň se zde budou pořádat i workshopy, domlouváme se s městem, že se zde budou pořádat exkurze pro děti, abychom dětem ukázali, jak vypadají kvalitní potraviny, že brambora neznamená hranolka… :) Dnes děti žijí dost v trendu polotovarů a nekvalitních potravin obecně – chceme jim hravou formou ukázat, jak pravé jídlo skutečně vypadá.
Mimo jiné bude v tržnici také raw bistro, ano?
Ano, raw bistro zde bude, tento trend je obecně hodně populární, uvidíme, jak se tento koncept ujme u nás. Lidé se zde budou moct těšit i na fresh bary, saláty…
Celá tržnice je koncipovaná tak, že jsme nechtěli přesouvat provozovny již zaběhnuté a otevřené, z centra Brna, nebo odjinud. Vše, co zde bude, bude nové – ti, co zde budou, nemají žádný obchod a provoznu v Brně, nebo dokonce vůbec žádný obchod.
A na závěr – plánujete nějaké slavnostní otevření tržnice?
Ano, chtěli bychom udělat slavnostní “grand opening”. Ovšem, rádi otevřeme, ale zároveň chceme vychytat všechny “mouchy” – a vidím to tak, že po prázdninách, začátkem září, uděláme právě to velké slavnostní otevření.
Tržnice bude mít svůj web, má svůj FB profil, lidé tedy budou celé dění tržnice moci sledovat i online.
Děkuji Vám za rozhovor.