Cool People of Brno: Kuliner PLUS

Ochutnáváte rádi nová jídla, rádi zkoušíte nové recepty, kuchařské postupy, hledáte v oblasti gastronomie inspiraci a hlavně, také rádi jíte? Já tedy rozhodně ANO! Pokud jste na tom stejně – přečtěte si můj rozhovor s týmem z brněnské školy vaření Kuliner PLUS. Pokud totiž někde vaření a vynikající gastronomii rozumí, je to právě zde! A pozor, budou se Vám sbíhat sliny…:)

Prozraďte nám, kde se vlastně vzala myšlenka k založení školy vaření?
Myšlenka se zrodila z touhy předávat kuchařské umění, zdokonalovat a inspirovat ve vaření. A tak vzniklo toto krásné kuchařské studio. Chtěli bychom ukázat, že vařit lze efektivně, s úsporou času, z kvalitních surovin a zábavně.

Jaké typy kurzů ve škole vaření Kuliner PLUS nabízíte?
Naše kurzy vaření jsou zaměřeny tematicky, hlavní roli vždy hraje směr nebo určitá surovina. Najdete u nás kurzy španělské kuchyně, asijské, grilování, steaková masa. Pravidelně také zařazujeme cukrářské kurzy a kurzy pro vegetariány.

Je možné u Vás absolvovat např. i nějaký všeobecný kurz vaření – např. pro začátečníky a naprosté laiky?Všechny naše kurzy vaření jsou uzpůsobeny tak, aby byly přínosem jak pro začátečníky, tak ostřílené kuchařské nadšence. Začátečníkům bychom určitě doporučili kurzy, kde se pracuje s dostupnými surovinami, připravují se vývary, omáčky, kde vás naučíme vykošťovat, filetovat, atp.

Nabízíte také kurzy vaření pro děti? Co se u Vás mohou naučit?
Vaření pro děti se u nás těší čím dál větší oblibě. Děti jsou nadšené, když si mohou připravit vše samy. Na kurzech s dětmi vyrábíme domácí těstoviny, muffiny, palačinky, smoothie, kuřecí špízky, domácí nanuky. Přitom se vždy snažíme, aby bylo vaření zdravé a chutné. Na kurzech u nás vaří děti od 5 do 14 let.

Jaké kurzy jsou ve Vaší škole vaření ty nejvíce populární?
Nejvíce populární jsou určitě kurzy, které se zaměřují na minutková a steaková masa. Často je naši klienti věnují dárkem. Velmi oblíbeným kurzem, na kterém se dozvíte, jak správně vybrat steakové maso, je kurz vaření, který pořádáme ve spolupráci s rodinnou společností Steinhauser.

Poslední dobou je všeobecně oblíbená exotická kuchyně. Nabízíte také kurzy zaměřené např. na thajskou, japonskou, čínskou…gastronomii?
Exotické kuchyně jsou u nás velmi žádané. Hosté milují především asijskou kuchyni. Mnoho exotických pokrmů ochutnali v zahraničí, především v Thajsku. Naši šéfkuchaři je naučí takové pokrmy připravovat a poradí, kde nakoupit suroviny.

Jak vlastně takový kurz probíhá?
Při příchodu vás uvítáme nápojem dle vlastního výběru a šéfkuchař vás obeznámí s menu a surovinami. Během aktivního vaření připravují naši hosté jednotlivé pokrmy za pomoci šéfkuchaře, sdílí zážitky a degustují. Na závěr kurzu hosté obdrží certifikáty a recepty pro domácí přípravu menu. 

Kdo kurzy vaření vede?
Kurzy vaření vedou známí a zcestovalí profesionální šéfkuchaři, kteří rádi dále předávají své kuchařské dovednosti, které získali dlouholetou praxí v gastronomii.

Jaká je kapacita osob v jednom kurzu?
Kapacita běžných kurzů vaření je 18 osob, na dalších dvou pozicích vaří lektor. Každý host na kurzu má k vaření svoji pracovní pozici, kuchařské pomůcky i indukční vařič. Teambuildingové vaření pro firmy vytváříme na míru až pro 60 osob.

Prozradíte, jak se u Vás pohybují ceny kurzů?
Ceny kurzů se pohybují v různých relacích. Toto rozmezí umožní našim hostům vybrat si plnohodnotně takový kurz, který jim bude maximálně vyhovovat z více hledisek. Kurzy vaření se pohybují od 2 200 Kč do 3 200 Kč. Vždy záleží na surovinové náročnosti kurzu.

Musí si lidé na kurz něco přinést, nebo vše zajišťujete Vy?
Vždy našim hostům říkáme, aby si s sebou přibalili dobrou náladu. Nic víc u nás nepotřebují. :) Suroviny, recepty, zástěra, podklady pro poznámky, to vše u nás máte k dispozici.

Ohlížíte se také na to, jak jsou běžně dostupné suroviny, které používáte? Aby si byli účastnící schopni daná jídla uvařit také doma?
Při vaření používáme běžně dostupné suroviny právě proto, aby si hosté mohli dané pokrmy vařit i doma. Dnes už se dá koupit téměř vše. Pokud se jedná o speciální surovinu, vždy poradíme, kde ji lze v Brně koupit.

Podle čeho sestavujete jídla, která se u Vás budou účastníci učit vařit?
Kurzy sestavujeme koncepčně dle tématu, na které se bude konkrétně kurz zaměřovat (středomořská kuchyně, steaková masa, atp.). Dobře víme, co bychom chtěli hostům na kurzu předat a naučit a podle toho ladíme menu tak, aby pro ně byl kurz co nejpřínosnější.

Jak dlouho obvykle kurz trvá? Nabízíte kurzy s termíny konání ve všední dny, nebo o víkendu?
Kurz trvá obvykle 4 až 5 hodin. Většina kurzů se odehrává v průběhu týdne, nejčastěji od úterý do čtvrtku. Soboty s námi pak můžete trávit na víkendových kurzech grilování.

Mohou si lidé u Vás kurz zakoupit i formou dárkového voucheru? Nabízíte i vouchery, kdy si může obdarovaný vybrat libovolný kurz?
Potěšit gastronomickým zážitkem a věnovat kurz vaření jako dárek je u nás možné po celý rok. Příležitostí je opravdu mnoho – narozeniny, svátky, Vánoce, výročí …. Darovat můžete poukaz na jakýkoliv kurz vaření, kdy si obdarovaný sám vybere. Pokud víte, jakou kuchyni má obdarovaný rád, můžete zvolit poukaz konkrétní kurz.

Nabízíte kurzy vaření i pro profesionální kuchaře, kteří si u Vás např. mohou zdokonalit své umění?
Odborná školení pro profi kuchaře z hotelů, restaurací a menz připravujeme na míru. Jedná se o vzdělávání, které se zaměřuje na velkokapacitní vaření, úsporné vaření, efektivní využívání dostupných gastrotechnologií, atp.

Je možné si u Vás kurz vaření objednat zaráz i pro více osob a uspořádat u Vás např. netradiční oslavu, nebo firemní teambuilding?
Jsme otevření různým možnostem, pořádáme teambuildingy pro firmy, narozeninové oslavy, párty, vaření na určité téma, zkrátka co vás jen napadne.:)

Zajišťujete také catering na různé akce?
Nejsme typická cateringová společnost, proto od nás pouhé rozvozy kanapek určitě nečekejte. Rádi Vám uděláme návrh, na kterém vám ukážeme, že lze catering dělat i jinak – kvalitně, zábavně, chutně a hlavně s láskou!

Lze si také Vašeho profesionálního kuchaře „objednat“ na soukromé vaření – u klientů doma?
Ano, této službě říkáme kuchař do domu. Můžete s námi vařit, anebo také nemusíte. Přijedeme, uvaříme, pobavíme, prozradíme pár tipů a rad. Vše po sobě uklidíme a zase odjedeme. Může se jednat o grilování, zahradní párty, nebo třeba vaření ze surovin, se kterými si běžně nevíte rady.

Plánujete ve Vaší škole vaření nějaké novinky, rozšíření portfolia služeb a nabízených kurzů?
Příležitostí, novinek a nápadů je opravdu mnoho. Nechte se překvapit.:)

Školu vaření Kuliner plus najdete na adrese Bohunická cesta 727/15, v Moravanech, jen malý kousek od nákupního centra Futurum.

ODKAZ: KULINER PLUS/web
ODKAZ: KULINER PLUS/facebook