Co nabídne letošní Mendel Festival?

Devátý ročník multižánrového Mendel festivalu, který se každý rok koná na oslavu odkazu zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela, se letos uskuteční 14. – 21. července. Akce nabídne odborné přednášky pro veřejnost, nové komentované prohlídky a hudební program, kterému vévodí koncert české hudební stálice, Tomáše Kluse. Součástí festivalu je také doprovodný program pro rodiny s dětmi. Vstup na festival je i letos zdarma.
Víc v tiskové zprávě.

Festival se uskuteční jako každý rok na Mendlově náměstí, program pro rodiny s dětmi a odborný program proběhne v areálu Augustiniánského opatství, hudební program se nově přesouvá do areálu Pivovaru Starobrno.

„S nadšením pokračujeme v tradici multižánrového festivalu, který připomíná život a dílo Gregora Johanna Mendela. Letos výrazně rozšiřujeme o několik dní nabídku odborného programu, o který byl vloni rekordní zájem a Mendelův skleník byl zcela naplněn. Těší nás zájem návštěvníků zlepšovat si touto formou své znalosti o přírodních vědách.“ říká Jakub Carda, ředitel Společně o.p.s., organizace, jež se popularizaci Mendelova odkazu dlouhodobě věnuje a festival pořádá.

Do festivalu se letos výrazněji zapojí také moravské ústavy Akademie věd ČR. „Je skvělé vidět, že festival dokáže nejen přitáhnout pozornost návštěvníků z celého Jihomoravského kraje, ale dokáže propojit i různé organizace, které v kraji působí,“ dodává hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Hlavní festivalový den letos vyšel přesně na Mendelovy narozeniny, na sobotu 20. července, o hudební program se postarají celkem 4 kapely, které v rytmu světových hitů, balkánské dechovky a turbošansonu tanečně připraví publikum na koncert Tomáše Kluse. 

„Mendel festival považujeme za jednu z významných kulturních akcí určených brněnské veřejnosti, a proto jeho pořádání pravidelně finančně podporujeme. Je dobře, že si i díky atraktivním koncertům návštěvníci akce připomenou odkaz Gregora Johanna Mendela,“ uvedla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Hudba je důležitou součástí Mendel festivalu, ale program nabídne mnohem víc, návštěvníci se v sobotu mohou těšit na program pro rodiny s dětmi, komentované prohlídky celého areálu Opatství, které zajišťuje Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, či pásmo přednášek v Mendelově skleníku. Do bohatého seznamu doprovodných aktivit, se zapojí významní partneři z řad univerzit a příspěvkových a neziskových organizací.

V průběhu celého týdne se v Brně bude konat řada dalších aktivit, které mají za cíl upozornit na život a dílo Gregora Johanna Mendela. Kompletní program a dění okolo Mendel festivalu mohou zájemci sledovat na webových stránkách www.mendelje.cz a na sociálních sítích.

Festival se koná za finanční podpory Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Kontakt: Eliška Petrjanošová, ředitelka Mendel festivalu, petrjanosova@spolecne.info, +420 777 327 156

Partneři projektu:

ODKAZ: MENDEL FESTIVAL / web
ODKAZ: MENDEL FESTIVAL / instagram
ODKAZ: MENDEL FESTIVAL / facebook