Co byste měli vědět o sushi maki

Maki sushi je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů sushi. Název „maki“ lze z japonštiny přeložit jako „kudrlinky“. Hlavní charakteristikou maki je, že ingredience jsou zabaleny do listu nori a poté nakrájeny na 6-8 malých kousků.

Maki sushi je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů sushi. Název „maki“ lze z japonštiny přeložit jako „kudrlinky“. Hlavní charakteristikou maki je, že ingredience jsou zabaleny do listu nori a poté nakrájeny na 6-8 malých kousků.

Maki je součástí tradiční japonské kuchyně, ale jeho podoba, jak ji známe dnes, se pod vlivem moderní kuchyně a mezinárodních trendů výrazně změnila. Klasické maki suši v Japonsku bylo jednodušší a mělo základní složení a mnoho druhů, které jsou dnes populární zejména na Západě, je výsledkem kulinářských experimentů a fúze kultur.

Co obsahuje složení japonského sushi maki

V pražské restauraci Sushijo si můžete objednat vynikající a voňavé sushi maki. Moderní sushi maki připravují podle klasického receptu, ale mohou přidávat i další ingredience. Hlavní ingredience: – moučník, – moučník, – moučník, – moučník:

  • Nori jsou tenké lisované listy sušených mořských řas, které jim dodávají charakteristickou chuť a strukturu.
  • Speciální rýže na sushi ochucená směsí octa, cukru a soli. Díky její lepivosti se z ní snadno tvoří rolky.
  • Náplně zahrnují ryby (losos, úhoř, tuňák), krevety, chobotnice, okurky, zelenou cibulku, avokádo, míchaná vejce, uzené kuře atd.

Pokrm doplňuje sójová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor, které mu dodávají další chuť.

Odrůdy maca

Tradiční japonská kuchyně zahrnuje tři hlavní způsoby výroby maki sushi:

  • Hosomaki jsou klasické tenké závitky, které obvykle obsahují pouze jednu hlavní složku, například tuňáka nebo okurku. Jsou zabalené do nori, která zcela zakrývá rýži a náplň.
  • Futomaki jsou tlusté závitky, které mohou obsahovat několik ingrediencí najednou, například ryby, zeleninu a vejce. Všechny ingredience se také balí do nori.
  • Uramaki je takzvané maki „naruby“, kde je rýže na vnější straně a nori uvnitř. Jsou posypány sezamovými semínky nebo kaviárem.

Čím se maki liší od ostatních druhů sushi?

Nejdůležitějším rozdílem je, že list nori je mimo náplň, nikoli uprostřed rolády. Tím se maki liší od nori:

  • Nigiri. Kousek ryby nebo mořských plodů se položí na ručně tvarovanou podložku z rýže. Nigiri se nebalí do nori a hlavní pozornost je věnována rybě.
  • Sashimi není sushi v tradičním slova smyslu, protože se jedná pouze o kousky syrové ryby bez rýže a dalších přísad. Jedná se o sofistikovaný způsob servírování ryb, který se zaměřuje na jejich chuť a strukturu.
  • Temaki jsou velké kornouty nori plněné rýží a různými náplněmi. Na rozdíl od maki se temaki jí rukama, nikoliv hůlkami.
  • Oshi-zushi je sushi, které se lisuje ve speciálních formách. Vyznačují se obdélníkovým nebo čtvercovým tvarem, který se získává pomocí dřevěných lisů.
  • Chirashi-zushi je sushi v podobě misky se sushi rýží, na které jsou položeny různé ingredience (ryby, zelenina, mořské plody).

Proč si vybrat mák

Maki sushi je ideální jak pro začátečníky ve světě japonské kuchyně, tak pro zkušené gurmány. Jsou pohodlné na konzumaci, mají širokou škálu chutí a mohou kombinovat klasické i nestandardní ingredience.