Je poker ryze americká hra? Nebo byla v historii ovlivněna i jinými národy?

Že je poker populární, o tom není třeba polemizovat. Dokonce si jej na paškál vzali i vývojáři umělé inteligence. Nabízí se však otázka, zda vůbec hráč a celkově milovníci tohoto druhu zábavy tuší, kde se poker vzal a jak se vyvinul do dnešní podoby. Na první dobrou člověka nejspíše napadne, že kolébkou pokeru je Amerika, což je odpověď sice prvoplánová, ale v podstatě správná. Poker opravdu vzniknul na území Spojených států amerických, leč jeho kořeny se dají vysledovat do Evropy, a dokonce i do Číny.

 

Obchodníci z New Orleans

Jeden z předchůdců pokeru se do USA dostal z Francie. Francouzští námořníci přivezli svou hru Poque do New Orleans, odkud se šířila dál, stejně jako se státy dříve šířila hra Brag, mající původ v Německu a Velké Británii. Nicméně právě Poque se ukázal být stěžejním pro dnešní poker, respektive se na jeho rostoucí popularitě podepsala skutečnost, že v 19. století bylo New Orleans živým přístavem na řece Mississippi. Obchodníci se pravidelně v přístavu zastavovali a kromě zboží rozváželi do dalších zastávek informace o tehdejší formě pokeru. Nehrálo se tedy jen na pevnině, ale i na samotných lodích během dlouhých cest, což se vlastně nezměnilo dodnes, ať už přes internet nebo fyzicky třeba při plavbě Středozemním mořem. V obou případech si tak lze krátit volný čas, jako to dříve dělali obchodníci.

  

Původně se poker hrál s dvaceti kartami, nicméně v 19. století se už v balíčku nacházelo 52 karet. Upraveno bylo i pár dalších pravidel, a v této formě si pokerem krátili čas vojáci, bojující v Občanské válce. Po jejím konci si znalosti a dovednosti ohledně karetní hry odvezli domů, čímž došlo k dalšímu rozšiřování povědomí o pokeru nehledě na to, že doposud byl tak trochu vnímán jako zábava divokého západu. Právě kvůli tomu se na poker pohlíželo skrze prsty, jelikož na divokém západě nebylo snadné najít hru, u které se dodržovala pravidla nehledě na to, že hráči u sebe raději nosili zbraně, aby si při pocitu, že ostatní podvádí, mohli pravidla vynutit.

 

Evropa, kolébka karetních her

Už bylo zmíněno, že Poque je jedním z předchůdců pokeru, ovšem ve Francii vzniklo mnohem více karetních her, které v mapování historie zaslouží zmínit. Kupříkladu Brelan, který se hrával s dvaceti kartami a je považován za velmi inspirativní pro Texas Holden variantu pokeru. Operovalo se zde alespoň s jednou společnou kartou, což se od dnešní podoby této varianty liší, nicméně současné kombinace a pravidla Texas Holdem si lze vyhledat online kdykoliv a kdekoliv a zjistit tak, že základ Brelanu a Texas Holdenu je velmi podobný. S dvaceti kartami se hrával také As neboli Eso, z něhož se vyvinul As Nas o 25 kartách. Kombinace o třech kartách se využívala v další francouzské hře s názvem La Prime.

 

Co se týče dalších evropských zemí, v Itálii byla populární As Nas a její varianty, ale třeba také Primiera, jejíž název je značně podobný La Prime neboli Primeru. Hraje se však se 40 kartami, používala zcela jiné názvosloví pro vítězné kombinace a o popularitu soupeřila s lokálními hrami jako Briscola či Scopa.

K pokeru samozřejmě patří také blafování, které se dle dostupných zdrojů rozšířilo po světě z Německa, a sice díky jejich hře Pochen, v níž bylo blafování zaznamenáno jako stěžejní součást strategie. Navíc se ukázalo, že nejen tuto zkušenost z pokeru může člověk zúročit také v jiných aktivitách, kupříkladu v e-sportu. Inspiraci si z Pochenu vzali Irové i Britové a vytvořili své vlastní varianty, respektive irskou Pocu a britský Brag, jenž společně s francouzským Poque ovlivnil současný poker vůbec nejvíce.

 

 

Od Číny až po současnost

Cosi podobného pokeru se už v 10. století hrávalo v Číně, leč místo karet se používaly listy rostlin. Stejnou alternativu karet používali Peršané pro Ganjifu, přičemž dochované informace o pravidlech naznačují, že určitá variantu pokeru našla oblibu už po roce 900 našeho letopočtu. Z Asie si nejspíše našla cestu mezi Evropany, kteří si hru upravili podle vlastní potřeb, a tak tomu vlastně bylo vždy.

Poker si tedy udržel popularitu až do současnosti. Dokázal a stále dokáže těžit ze skutečnosti, že s rozvojem internetu se do hry může zapojit v podstatě každý, a to zejména do varianty Texas Holdem, která je dnes tou nejoblíbenější. Může se jí zúčastnit až deset hráčů, a přestože vznikla až v minulém století, rychle si však získala oblibu a není divu, že se brzy objevily i její variace, kupříkladu Pineapple, Omaha a další. Poker se prostě vždy vyvíjel tak, jak lidé potřebovali, a díky tomu je stále hrán i o mnoho století později.

 

Zdroj obrázku: TSViPhoto / shutterstock.com

 

18+| Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.