Ikonická jídla pocházející z USA

Každý z těch, kdo si pamatují mládí v Československu, anebo těsně po Sametové revoluci, si vzpomíná na to, jak byla americká jídla symbolem luxusu. Kapitalismus tu byl sice zakázaný, stejně tak jako drogy, homosexualita anebo kasino, přesto po něm téměř každý z nás toužil. Pojďme se nyní podívat na některé legendární pokrmy, které pocházejí ze Spojených států amerických, a které si můžeme nyní běžně vychutnat i u nás, v České republice.

A nejde začít nikde jinde, než u Cheeseburgerů. Rozkrojená žemle naplněná karbanátkem z mletého hovězího masa, plátkem sýra, dresingem, salátem, a možná nějakým dalším kouskem zeleniny, co šel omylem kolem, to je pochutina, která pochází právě ze země rozléhající se na druhé straně Pacifiku. Tato esence mastnoty, která se, během uplynulých dvou dekád, stala v podstatě běžnou součástí našich jídelníčků, pochází právě ze Spojených států amerických.

To samé platí i o kuřecích křidélkách, takzvaných „Buffalo wings“, které, jak už název samotný napovídá, pocházejí ze stejnojmenného města. Kuřecí křidélka marinovaná v pálivé omáčce, pečlivě upečená a výborná tak, že vám zajistí, že budete mít po snězení pokrmu umaštěnou půlku hlavy, si našla cestu do mnoha zdejších restaurací, a tím pádem i do našich spokojených bříšek. A pokud se přesuneme z Buffala do Oregonu, nesmíme zapomenout na oblíbené krokety. Milovaný pokrm našeho dětství, který nám sice, oproti USA, školní jídelny nenabízejí, přesto jsme po nich jako děti toužili jako po největším kulinářském výdobytku na světě. Tyto bramborové krokety jsou navíc poměrně ekologické, neboť při jejich výrobě dochází ke zpracování zbytků brambor, které by jinak přišly vniveč.

Nesmíme zapomenout ani na ty, kteří prahnou po sladkém a nejvíce je potěší něco slaďoučkého na zub. Kupříkladu čokoládové cookies se poprvé objevily v roce 1938, a od té doby si je dal v životě snad každý z nás. Totéž platí i o brownies, které se poprvé podávaly zákazníkům v Palmer House Hotelu v americkém Chicagu ve státě Illinois. První testovací vzorky dostaly návštěvnice tamního veletrhu na počátku 20. století. Jejich popularita s námi však žije dodnes. A milovníky koláčů nepochybně zajímá pekanový koláč. Pekanové ořechy totiž pocházejí ze severní Ameriky, a dle původních informací se měly první upečené pekanové koláče podávat v domácnostech v New Orleans a také v Alabamě. Skvělá a vypečená chuť přispěla k tomu, že si pekanový koláč můžeme vychutnávat i po mnoha letech a to napříč celým světem.

Vraťme se ale zpět ke slanému, dát dohromady skvělé jídlo je totiž tak trochu alchymie a tak trochu štěstí. Stejně tak, jako když hrajete Sazka hry, a podaří se vám vyhrát zajímavý obnos peněz. O tom může mluvit i vynálezce populárního Ranch dresingu, který je jednou z nejpopulárnějších omáček nejen ve Spojených státech, ale i v celém západním světě, navíc se do povědomí spotřebitelů dostal až v roce 1954 v Kalifornii. Nyní si tento dresing můžete vychovávat v mnoha salátech, u mnoha steaků, nebo i jako omáčku, do které si můžete namáčet jakoukoliv pochutinu dle své libosti. Pokud vás zajímají podrobnější informace o americké kuchyni a o tradičních amerických jídlech, můžete navštívit se podívat do prostředí internetu, kde se dozvíte všechny potřebné informace o tom, jaká jídla z USA pocházejí ale i to, jak si je můžete následně doma připravit.

 

 

 

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.