Co přesně dělají všeobecné sestry? Není to povolání pro každého

Zdravotní sestra je povolání, které je pro některé ženy i muže životním posláním. Bohužel takových lidí je mnohem méně, než náš zdravotní systém potřebuje. Vzdělání sester a bratrů trvá poměrně dlouho a jejich praxe je ještě delší. Dobrých sester bude pravděpodobně vždy málo. Co toto povolání zahrnuje?

Pracovní náplň všeobecné zdravotní sestry

Práce to rozhodně není jednoduchá. Záleží pochopitelně na oblasti, ve které sestra působí. Podle toho se také odvíjí přesná pracovní náplň, ale některé aktivity jsou pro všechny sestry totožné nebo velmi podobné. Mezi aktivity, za které je zodpovědná zdravotní sestra, patří:

  • vyhodnocení potřeb pacientů,
  • základní a speciální péči při ošetření,
  • vyšetření biologického materiálu (moč, kapilární krev),
  • poskytování péče (preventivní, rehabilitační, diagnostické a jiné).

Dobrou zprávou pro všechny zájemce o toto povolání je fakt, že budete pomáhat lidem. Oblečení pro zdravotní sestry zajišťuje zaměstnavatel, takže s tím nebudete mít starosti a plat je více než průměrný. Podle dostupných informací se jedná o platový výměr mezi 35 až 70 tisíci za měsíc. Všeobecná zdravotní sestra si vydělá asi 190 korun za hodinu.

Jaké vzdělání potřebujete?

Prvním krokem pro získání této práce, je střední zdravotnická škola. Potom budete zajisté pokračovat na vyšší odbornou školu nebo univerzitu, kde získáte bakalářský diplom. Bez toho se v tomto odvětví neobejdete. S maturitní zkouškou práci sice najdete, ale příliš si nevyděláte. Těšit se ale můžete na pohodlné sesterské šaty a skvělý kolektiv. Zdravotní sestry a bratři spolu drží. Získáte proto přátele na celý život.

V Čechách chybí tisíce zdravotních sester

Velkou výhodou povolání zdravotní sestry je fakt, že si vždycky najde práci. V České republice chybí obrovské množství kvalifikovaných a vzdělaných zdravotních sester ve všech oborech a zařízeních. Jestli uvažujete o studiu na zdravotnické škole, může to být pro vás skvělá možnost do budoucnosti.

Zdroj obrázku: Pixel-Shot / Shutterstock.com