Cool People of Brno: Jiří Žákovský, saunový mistr Infinitu Maximus

Milí čtenáři. Mám pro Vás další díl mé pravidelné rubriky Cool People of Brno, kdy Vám představuji zajímavé lidi, které můžete potkávat v Brně. Jedním z těchto lidí je také Jiří Žákovský, saunový mistr Infinitu Brno. Prozradí Vám mnoho zajímavých informací o saunování, které jste možná nevěděli a které Vás mohou zbavit případného ostychu i předsudků. Hezké čtení Vám přeji!:)

coolpeoplezakovsky

1. Dobrý den, pane Žákovský, předem Vám děkuji za rozhovor. Pane Žákovský, jste saunovým mistrem ve wellness centrech Infinit – mohl byste nám, laikům, hned na úvod vysvětlit, co pojem „saunový mistr“ vlastně znamená?

Také vám přeji krásný den. Saunový mistr provádí především saunové ceremoniály pro návštěvníky saunového světa, jeho náplní je ale i obstarávání prostorů wellness centra. Stará se o to, aby klienti byli ve wellness spokojení, aby sauny správně fungovaly, voněly a je klientům k dispozici pro zodpovězení jakýchkoli dotazů ke správnému saunování.

2. Vy sám jste ve svém oboru opravdu vysoce zkušený a dokonce, jak jsem se dozvěděla, získal jste nedávno i jedno významné ocenění – v jaké soutěži to bylo?

Pro tento rok jsem se stal Vicemistrem světa v soutěži Mistrovství světa v saunových ceremoniálech Aufguss WM. Pro mě je to spíše ale obrovská zodpovědnost než velká sláva, jelikož teď s tímto titulem přichází i určitá úroveň kvality, která je předpokládána v souvislosti s mými ceremoniály a mou prací.

3. Co přesně účast v této soutěži obnášela? Co jste zde musel prokázat – soutěžilo se v nějakých „disciplínách“?

Na soutěž je potřeba se zúčastnit kvalifikačního kola. V ČR to bylo mistrovství republiky v saunových ceremoniálech a jen jeden jednotlivec a jeden tým reprezentovali Českou republiku na mistrovství světa. Samotné hodnocení na soutěži je rozděleno do spousty kritérií a všechny se hodnotí jednotlivě. Jsou to kritéria jako např. profesionalita saunového mistra, technika distribuce tepla, správné použití éterických olejů či show efekty.

snimek-obrazovky-2016-11-15-v-13-05-14

4. Jak jsem již uvedla, působíte ve wellness centru Infinit . Vedete také vyhlášené saunové ceremoniály v centru Maximus v Brně?

Ceremoniály a saunové mistry v Brně vede Monika Foretová, skvělá saunová mistryně, která má výborné nápady a naučila mě sama spoustu věcí. V současné době se však podílím na školeních a tréninku brněnských saunových mistrů.

5. Vysvětle nám, co se saunováním ještě takové zkušenosti nemáme, co vlastně „saunový ceremoniál“ je?

Saunový ceremoniál je procedura, při které saunový mistr poléva kamna vodou a vonnými esencemi, tím zvyšuje vlhkost v sauně a sauna se příjemně provoní. Dále ročníkem, nebo jinými proprietami (vějíči, vlajkami apod.) ovívá návstěvníky za účelem lepšího prohřátí. Celé představení je s hudebním doprovodem a většinou je doplněné i nějakým příběhem, nebo ponaučením. Je to takové divadlo v sauně :-)

6. Kolik osob najednou se ve wellness centru Infinit Maximus může takového saunového ceremoniálu účastnit?

Saunové ceremoniály v Infinitu Maximus se dělají ve dvou saunách. První z nich je Sauna na jezeře, kde se konají ceremoniály ve všední dny dopoledne. Tato sauna má kapacitu přibližně 40 osob. Odpoledne a večer pak probíhají v právě zrekonstruovaném Saunovém dómu, který je podle mého názoru bezesporu nejlepší sauna na provádění saunových rituálů v ČR. Zde je kapacita okolo 80 lidí.

novy-saunovy-dom

7. Jak často v Infinitu Maximus tyto saunové rituály probíhají? A jak často připravujete tématické saunové noci?

Saunové ceremoniály probíhají v Infinitu Maximus každý den od 10:30 do 21:30. Ve všední dny je jich pro zákazníky připraveno celkem 15 a o víkendu je to už 21 ceremoniálů. Každý zákazník si tak určitě přijde na své.

Saunové noci probíhají v Infinitu Maximus každý měsíc, vždy jsou tematicky zaměřeny, můžete na nich zažít speciální saunové ceremoniály s kostýmy, rekvizitami a show efekty nebo také klidnější ceremoniály s čistě přírodními peelingy. Nejbližší saunové noci budou Čertovská saunová noc 9.12. a následně Silvestrovská saunová noc 31.12.

8. Pane Žákovský, Vy, jakožto odborník na saunování – prozraďte nám, jsou nějaká omezení, která by měla mít lidé, kteří se chtějí saunovat, na paměti?

Vždy je potřeba mít na paměti, že saunování je především pocitová záležitost a tak se saunujeme jen když je nám to příjemné. Není dobré chodit do sauny na lačno nebo naopak přejedený. Určitě nedoporučuji kombinovat alkohol se saunováním.

snimek-obrazovky-2016-11-15-v-13-05-24

9. Co například obecně zažitý předpoklad, že sauna není vhodná pro osoby se srdečními chorobami nebo s vysokým krevním tlakem?

Jsou tu určitá doporučení, jako například že finské sauny, které mají vyšší teplotu nejsou doporučené pro kardiaky, parní kabiny pro astmatiky atd. Vše je určitě dobré vždy konzultovat se svým lékařem.

10. Pro dosažení nejlepších výsledků, jak často bychom měli saunu navštěvovat?

Doporučené je saunování 2-3x týdně. Pokud nemáte časové možnosti pro tak časté návštěvy saunového centra, jedna návštěva týdně je také dostačující. Pokud ale bude člověk chodit méně, nebude si tak dobře zlepšovat obranyschopnost organismu.

11. Jsou nějaká další doporučení, kterými bychom se měli při návštěvě sauny řídit?

Nejzákladnější doporučení je řádné zchlazení ve sprše a následně ve společných ochlazovacích prostorách, dostatečný odpočinek a doplnění tekutin po každé návštěvě sauny. Veškeré zásady a doporučení, jak si správně užít saunování jsou sepsány v brožurce Saunování podle Infinitu, kterou najdete na každé pobočce.

12. V čem je pozitivní pro zdraví spojení bazénů a sauny, které wellness centum Maximus nabízí ?

Na zdraví nemá spojení saunování a bazénů žádný zásadní vliv, avšak lidé moc rádi kombinují právě odpočinek v bazénech či wirlpoolech a následně v saunách. Spíše bych tedy řekl, že má toto spojení blahodárný vliv na duševní stránku člověka.

13. A co děti – mohou i ty chodit do sauny? Od jakého věku se to doporučuje?

Saunování pro děti je určitě velmi příjemné a zdravé. Děti by se měly saunovat ve snížených teplotách a kratší dobu než dospělí. Doporučuje se saunování u dětí začít ve věku, kdy je dítě schopno sdělit rodiči, zda je mu saunování příjemné či ne.

14. Chystáte i saunové ceremoniály pro děti ve světe wellnes na Lesné. Jakou formou budou a jak často realizovány?

Saunové ceremoniály chystáme na naší brněnské pobočce na Lesné na začátek příštího roku. Byly by součástí rodinných dopolední, které by probíhaly každou sobotu a neděli, Pro děti budou připraveny nejen tematické saunové ceremoniály přizpůsobené právě dětem, ale i doprovodný program v bazénu či odpočívárně.

15. Mnoho lidí návštěvy sauny zavrhuje i pro tento důvod – vadí jim, „že jsou zde před cizími návštěvníky nazí“. Jak je to dnes? Musíme být v sauně nazí? Nebo se to naopak nevyžaduje?

Pro Infinit je velmi důležitá zásada intimity zákazníků a snažíme se tomu přizpůsobit i styl saunování a ochlazování. V sauně určitě nemusíte být nazí, můžete se zahalit do prostěradla či osušky, které jsou součástí vstupu, druhým kusem prádla je pak možné podložení celého těla. Z hlediska pocení je samozřejmě lepší, když jste nazí, protože kůže dýchá a potí se roznoměrně, ale rozhodně to není povinnost. V Infinitu Maximus jsou také oddělené dámské a pánské ochlazovny se sprchami či ochlazovacími bazénky, čímž je velmi dobře zajištěna intimita v průběhu ochlazování.

Děkuji Vám za rozhovor a přeji hodně úspěchů.

ODKAZ: INFINIT Maximus / web
ODKAZ: INFINIT Maximus / facebook