Recenze: Nalož to – Kujme pi(c)kle v kuchyni!
Mám pro Vás další zajímavou recenzi neméně zajímavé knihy! Ovšem, v této recenzi budu přece jenom trochu více osobní… Ptáte se proč? Představím Vám totiž knihu Nalož to – Kujme pi(c)kle v kuchyni, jejíž autorkou je moje sestra, Daniela Turecká!
Ale i z objektivního pohledu, bez ohledu na „rodinné vazby“ na autorku knihy, mohu říct, že je to opravdu krásná publikace. Poutavě zpracovaná, plná zajímavých receptů a originálních fotek – u kterých se Vám budou, zcela na rovinu, sbíhat sliny.
O čem ale kniha Nalož to – Kujme pi(c)kle v kuchyni – vlastně je?
Jak už sám název napovídá – ústředním tématem této knihy, nebo chcete-li „kuchařky“ – je „nakládání všech možných specialit a vytváření delikates, které mohou být ale i origináním jedlým dárkem.
Moje sestra Daniela se k nakládání „všeho možného“ dostala – řekla bych – nějakým přirozeným vývojem, kdy láska ke všem naloženým dobrůtkám je jí takřka vrozena:) Kdykoliv totiž měla možnost, tak ve všech restauračních zařízeních s potěšením ochutnávala a posléze i hodnotila naložené hermelíny, utopence, sýry…zkrátka, co bylo v „naloženém dosahu“. A pak byl už jen krůček k tomu, aby se do nakládání pustila i ona sama.
Navíc, moje sestra má velký smysl pro krásné věci, dekorace, design a tak jsou její nakládané dobroty vždy zároveň úžasnou designovou záležitostí, která potěšila, coby dárek, nejednoho člena naší rodiny, či sestřiny přátele.
Sestřina vášeň pro nakládání pak rostla a rostla, až se jednoho dne nějak tak „hezky uležela“ – a zrodily se stránky o všech možných, dobře naložených delikatesách, kde sestra nabízí i nejrůznější vychytávky, které se Vám doma k domácímu nakládání mohou hodit. Mimochodem, její projekt Nalož to! jsem Vám už představila i zde, na blogu (více ZDE).
Jak tak čas plynul a sestřiny večně dobře naložené obzory rostly, přišel nápad k realizaci vlastní kuchařky – jak jinak, než o nakládání a naložených specialitách. A tak je kniha Nalož to – Kujme pi(c)kle v kuchyni na světě! A pozor – rozhodně v ní neočekávejte nudu ala „nakládaný hermelín“ a „hospodský utopenec“. Zjistíte totiž, že naložit a mimochodem, velmi dobře naložit, můžete vlastně úplně cokoliv!
Hned na úvod knihy se dozvíte pár slov o Daniele, o její vášni pro nakládání a vůbec, o celém jejím projektu „Nalož to“. Nezbytnou součástí správné knihy o nakládání jsou pak i informace, jak se má správně nakládat, jaké věci si pro nakládání musíte pořídit a také, „kde neudělat chybu“.
Celá kniha je pak rozdělena do několika kapitol – věnovaných vždy určitému typu potravin, které budete nakládat.
Podle netradičních, originálních a zajímavých receptů si tak můžete naložit nejrůznější typy sýrů, dobroty „k pivu“, ale také zeleninku, nebo netradiční speciality. Nechybí i recepty na oblíbená „chutney“, nebo další „dochucovadla“ – oleje s pestem, směsi soli, dressingy…
Recepty jsou vždy srozumitelně popsané – samozřejmostí je soupis potřebných surovin – pozitivně hodnotím i ten fakt, že se v naprosté většině případů se jedná o ingredience, které se dají snadno sehnat, většinu z nich budete mít obvykle i hned doma.
Postup receptů je srozumitelný a fajn je také informace, jak Vám Vaše naložená delikateska dlouho vydrží.
Upozorňuji, že při pohledu na všechny ty naložené speciality se Vám budou opravdu sbíhat sliny! Nádherné fotky nechybí u každého z receptů a jsou pořízené „opravdu s láskou“ – nafotil je totiž Danielin manžel, fotograf David Turecký:)
Milou inspirací je také závěr knihy – ve které si můžete podle návodů vyrobit z originálních a stylových zavařovacích sklenic Kilner třeba vázičku, malý skleníček, jehelníček… Fantazii se meze nekladou!
Knihu Nalož to – Kujme pi(c)kle v kuchyni koupíte v běžných knihkupectvích, přes online knihkupectví a také na eshopu Nalož to! – viz odkaz níže.
ODKAZ: NALOŽ TO! – web, eshop
ODKAZ: NALOŽ TO! – facebook