Skoncujte s plastovým jednorázovým nádobím a podpořte planetu raději papírovým

Jednorázové plastové nádobí je ideální nástroj obzvláště u venkovních akcí, jako jsou například grilování, oslavy nebo posezení s přáteli. Na konci dne se jednoduše sesbírá, vyhodí a vám tak odpadají starosti s následným umýváním. Jenže jeho používání má také nevýhody a tou je hlavně ekologický dopad. Naštěstí existuje papírová alternativa a my se podíváme, proč byste měli zvolit právě tu.

Snadno se rozkládá

Jedním z hlavních důvodů, proč používat papírové nádobí je jeho relativně rychlá rozložitelnost. Oproti plastu, který může v prostředí vydržet i stovky let, se rozloží za pár měsíců. Takové papírové ubrousky, kelímky na kávu nebo brčka nezatěžují dlouhodobě skládky a jednoduše tak méně zatěžují naši planetu.

Jednodušší recyklace

Použité nádobí, jako papírové talíře, misky nebo krabičky na jídlo jsou snadno recyklovatelné. To znamená, že se minimalizuje množství odpadu a sníží se spotřeba nových surovin, zatímco u plastu je to přesně naopak. Celý recyklační systém je mnohem složitější a odpad často končí na skládkách, kde může ležet opravdu dlouhou dobu.

Nižší dopad na životní prostředí

Při výrobě papírových výrobků je obvykle spotřebováno méně energie a vody než při výrobě těch plastových. To znamená nižší uhlíkovou stopu a menší negativní dopad na ekologii. Můžete tak výrazně přispět k ochraně přírodních zdrojů a snížení emisí skleníkových plynů. Navíc jsou vyrobeny z obnovitelných zdrojů, jako jsou stromy a rostliny, kdežto k výrobě plastu se používají zdroje neobnovitelné, jako například ropa.

Když tedy shrneme všechny výše uvedené informace, tak jednoduchou výměnou plastových produktů za papírové můžete pro planetu, a hlavně budoucí generace, udělat opravdu hodně.

Zdroj foto: zzzdim / Adobestock.com